Ramadan er en viktig måned for muslimer. Det er en tid da vi husker Allah (SWT), tilber Ham og takker Ham for alt han har velsignet oss med. Alhamdulillah!

Men for mange av oss er det også en tid med økt forbruk, økt konsumering, og økt forbruk.

Som muslimer har vi blitt instruert til å ta vare på jorden av Allah (SWT). I den hellige Koranen forteller han oss:

«Spis og drikk av den forsyningen (som er gitt) av Allah, men ikke stift ufred i landet.» (2:60)

Dessverre har vårt økte forbruk motsatt effekt av det Allah (SWT) ba om. Vi ødelegger planeten og forverrer virkningen av klimaendringer.

Vi har alle et ansvar for å ta vare på Allahs vakre skaperverk – plantene, dyrene og hverandre. Så denne ramadanen, la oss tenke på hvordan vi bedre kan ta vare på planeten.

Her er våre 11 måter å ha en miljøvennlig ramadan, en øko-ramadan.

1. Gå kjøttfri i fjorten dager

Vi vet alle hvor mye kjøtt vi spiser under Ramadan – spesielt til iftar-tid. Lamme samosaer, kylling tikka, kebab, det er kjøtt, kjøtt, kjøtt!

Som muslimer, spesielt, er vi på toppen av kjøttspisende skalaer.

Visste du at å spise kjøtt er en av de største måtene vi forurenser planeten på? Faktisk står kjøtt og meieriprodukter i dag for 15 % av de globale karbonutslippene.

Realiteten er: jo mer kjøtt vi spiser, jo mer forurenser vi planeten. Og under Ramadan blir dette problemet bare verre…

Men – du kan snu dette!

Ved å redusere inntaket av kjøtt, vil du redusere karbonutslipp og beskytte Allahs store jord. Og ikke glem: jo flere som deltar, desto større effekt.

Dessuten vil vi plante trær med inntektene fra sponsorpengene dine – så det er en dobbel gevinst for planeten!

 

2. Kast mindre, spar mer!

Når vi kaster mat og drikke unødvendig, kaster vi bort næringsstoffer, tid og penger. For ikke å nevne det faktum at maten ofte har reist fra åkeren, til flyet eller lastebilen, til en butikk og deretter til bordet vårt … det er mange luftmil for noe som bare skal kastes.

Så vi forplikter oss også til å ikke kjøpe nye unødvendige produkter – det skaper bare ytterligere karbonutslipp. Tenk på transport av varer, emballasjen, kjemikaliene som brukes i disse prosessene og så videre.

Allah (SWT) forteller oss i den hellige Koranen:

“Å, Adams barn! Ta på dere deres anstendige antrekk for enhver bønn, og spis og drikk, og ikke sløs, for sannelig, Han liker ikke sløsere” (7:31)

Så denne ramadan, la oss være oppmerksomme på forbruket vårt:

  • Handle og planlegg fornuftig: Ikke kjøp for mye mat! Ved å planlegge måltidene (og dermed handlelisten) nøye, vil du gjøre ting mye enklere når energinivået ditt er lavt. Du vet hva du lager mat, når du skal lage det og nøyaktig hvor mye av det du trenger. Du vil derfor sørge for at du ikke tilbereder for mye mat og at så lite mat som mulig går til søpla.
  • Gjenbruk og varm opp rester: Ved å holde rester i kjøleskapet sparer du koketid og planeten. Husk: rester gir en veldig rask suhur når vi er trøtte og det er veldig tidlig på morgenen!
  • Komposter naturlig avfall: Alt du ikke kan gjøre til en annen rett eller lager, legg til en hjemmelaget komposthaug i hagen din og la naturen gjøre det harde arbeidet.

Spesielt under ramadan har vi lite tid og energi til å lage mat, handle og tilberede måltider. Så ved å følge disse tipsene vil du kunne spare både tid og energi for deg selv og familien din og hjelpe til med å ta vare på planeten!

 

3. Dekorer hjemmet ditt i øko-stil

Vi elsker alle Ramadans ånd og for mange av oss inkluderer det å dekorere hjemmene våre for den hellige måneden. Ballonger, bannere og papir er alles favoritter – spesielt blant barn.

Mange av dekorasjonene vi kjøper inneholder imidlertid plast eller glitter og bidrar til miljøskader. Det er derfor viktig å være oppmerksom på hva vi bruker til å dekorere hjemmene våre med.

Slik kan du dekorere hjemmet ditt til Ramadan med så liten innvirkning på planeten som mulig:

  • Unngå plast: Uansett hva du gjør, VENNLIGST ikke gå ut og kjøp ballonger og plastpynt. Ved å bruke ting du allerede har hjemme (se nedenfor), kan du lage dine egne flotte dekorasjoner – enkelt!
  • Resirkuler bokser: Lag dine egne spesielle Ramadan-lykter ved å bruke resirkulerte bokser.
  • Gjenbruk av papir og kort: I stedet for å kjøpe papirbynting, hvorfor ikke lage din egen? Grav ut skrappapir fra kontoret og med en saks, hyssing og lim, er det bare fantasien som setter grenser!

Hvorfor ikke teste håndverksferdighetene dine og prøve disse ideene?

4. Vær kreativ med gavene dine

Ramadan, og selvfølgelig Eid, er en tid da mange av oss deler gaver med våre kjære. Å gi gaver er en fin måte å vise vår kjærlighet til hverandre på. Og selvfølgelig er det også en fin måte å vise vår kjærlighet til miljøet.

Ved å endre gavevanene våre kan vi sikre at vi tar vare på planeten og reduserer forurensning, samtidig som vi deler kjærligheten.

Gjør gavene dine mer miljøvennlige ved å ta i bruk disse enkle triksene:

  • Prøv hjemmelaget: Rask mote dreper planeten. Så, i stedet for å kjøpe noe på nettet for din kjære å ha på Eid, hvorfor ikke lage noe hjemme? Hva med å strikke eller hekle noe å ha på seg? Eller få frem en nål og tråd eller en symaskin og lage noe fra bunnen av?
  • Vær smart: Hva med å lage en naturlig, vakker laget gave? Hjemmelagde duftsåper, stearinlys og kroppsskrubb er flotte gaver og krever ingen plast, samtidig som de får mest mulig ut av giftfrie naturlige ingredienser. Dessuten gir det å lage noe fra bunnen av en flott aktivitet hjemme å gjøre med barna.
  • Hold deg til minimal innpakning: Uansett hva du velger å gi, unngå å bruke overflødig innpakningspapir og plastemballasje. Hvorfor ikke  bruke brunt papir med hyssing? Du kan prøve en glasskrukke med et vakkert bånd, eller hvorfor ikke lage en liten kurv ved å dekorere en nydelig boks og legge til litt bånd og en liten navnelapp? Det er din sjanse til å bli kreativ – det er både morsomt og miljøvennlig
  • Bytt til en miljøleverandør: Hvis du velger å kjøpe gavene dine, bytt til mer miljøvennlige leverandører som forplikter seg til mer rettferdig handelspraksis og mer miljøvennlige prosesser og produkter.

 

5. Kutt bruken av plast

Plastposer, pakket mat, barneleker – plast er overalt. Og det er en miljøtrussel som skader mennesker og dyreliv.

Forskere anslår at hvert år havner åtte millioner tonn plast i våre hav.

For å sette dette i perspektiv, anslår forskere at innen 2050 vil det være mer plast i havene enn det er fisk. Når vi spiser fisk, spiser vi plast, mens landbaserte dyr som spiser plast til og med kan dø.

Det er derfor viktig at vi reduserer bruken av plast. Så denne Ramadan prøv disse enkle tipsene:

  • Handleturene: Ta med egne poser for å unngå plastposer i kassen. Når du kjøper fersk frukt og grønnsaker, ta med dine egne poser slik at du ikke trenger å bruke plastposer når du pakker inn varer.
  • Toalettsaker: Bytt til plastfrie alternativer som såpestykker og gjenbruk eventuelle plastflasker/baljer du har for øyeblikket ved å bruke dem til å lagre hjemmelagde toalettsaker. Det er også leverandører av toalettruller som ikke bruker plast til å pakke inn rullene sine – prøv å bruke dem også. Ved å gjøre små endringer kan du gjøre en stor forskjell og bidra til å beskytte planeten.

 

6. Kjøp mer lokale råvarer

En enorm måte vi kan redusere karbonavtrykket vårt på er ved å kjøpe mindre importert/transportert mat og bytte til lokale bonde butikker/markeder.

Noen ganger føles det som om dette produktet er dyrere, men det er mindre skadelig for vår store planet.

Se for deg emballasjen, og alle kjøretøyene som er involvert i å bringe slik mat til bordene våre. Ved å gå til et lokalt bondemarked kan du kjøpe ferske råvarer uten å bekymre deg for produksjonsrelatert forurensning.

Fra egg og oster til frukt og grønnsaker, det er mye å tilby, og ved å gå lokalt vil du hjelpe bønder og små bedrifter i prosessen.

7. Vær aktiv!

Vi vet alle hvordan det er når vi er slitne, sultne og tørste… Det er mye lettere å gå innom butikkene i bilen enn å gå når du faster.

Men: hvis vi virkelig ønsker å høste belønningene av Ramadan, la oss ikke glemme vårt ansvar overfor Allahs skaperverk. Med biler kommer forurensning. Ved å bytte til sykling eller til og med en god gammeldags tur, kan vi trene og holde oss friske og samtidig beskytte miljøet.

Prøv en tur til butikkene tidligere på dagen når du har mer energi. Det er en flott form for trening og en god måte å bryte opp rutinen din også!

 

8. Bli energi-saver

Ramadan er ofte en tid med lange timer våken og lite søvn. Fra å be tahajjud og stå opp tidlig for suhur, til kanskje til og med å være oppe hele natten fra maghreb til fajr.

Uansett våre vaner, for de fleste av oss, endres definitivt vårt normale søvnmønstere. Og dette er noe å være oppmerksom på når det kommer til miljøet.

Se for deg all den ekstra belysningen vi bruker når vi holder oss oppe og sover mindre. Se for deg de ekstra timene med TV når vi stiller inn på Mekka live før maghreb-tid og deretter når vi forlater TV-en når vi skynder oss for iftar.

Ja, alt utgjør en forskjell. Det hele legger sammen og bidrar til vårt karbonavtrykk.

Så hvorfor ikke bytte til en mer miljøvennlig energileverandør?

Ikke glem, hvis du er sent oppe, hvorfor ikke også omfavne den åndelige atmosfæren ved å bytte til stearinlyslykter? Det er ingenting som er så beroligende!

Til slutt, sørg for at du ikke holder TV-er, datamaskiner og andre elektriske enheter koblet til strømnettet når batteriet allerede er fullt.

 

9. Bytt til meierifri

I tillegg til å kutte ned på mengden kjøtt vi spiser, er en annen stor måte å kutte ned på meieriprodukter.

For noen kan dette høres ganske skremmende ut. Men det er enklere enn du tror.

Med mange meierialternativer der ute og andre matvarer vi kan bruke i stedet for meieri-erstatninger, er det ingenting å bekymre seg for!

Prøv disse små bryterne for å gjøre en stor miljøforskjell:

  • Melk: Bytt til havre-, mandel-, kokos- eller hasselnøttmelk for dine te-, kaffe-, frokostblandinger og grøtbehov (Vennligst: Vi anbefaler ikke mandelmelk til te på grunn av teksturen, men det gir en flott rispudding som er veldig nyttig for suhur!). Du kan til og med bytte til svart te med fersk sitron, sukker (hold det minimalt!) eller honning
    Iskrem: Prøv deilig syrlig frosne sorbet å legge til frukt til dessert i stedet for å spise iskrem – og kutt kaloriene samtidig!
  • Ost og smør: Hvis du er tilhenger av smør eller ost på ristet brød for suhur, bruk veggiepålegg. På samme måte er hummus en annen dip for brød sammen med Za’atar, mens smør på grønnsaker enkelt kan byttes til ekstra virgin olivenolje.
    Det er mange måter å lage smakfulle drinker og måltider på uten behov for meieriprodukter. Husk urter og krydder i matlagingen/tilberedningen din og vær oppfinnsom – rosevann og honning gir gode krydder/pålegg.

Dette er din sjanse til å bytte litt opp og prøve nye smaker/oppskrifter!

 

10. Ikke sprout ut!

Vann er en så verdifull gave fra Allah (SWT). Det er kilden til alt liv og en vare som vi ikke må kaste bort.

Som profeten Muhammad (SAW) lærte:

Ikke kast bort selv om du utfører vasking på bredden av en raskt rennende stor elv. (Tirmidhi)

I vårt daglige liv med vask, rengjøring og matlaging finnes det alle slags muligheter der vi kan kaste bort vann hvis vi ikke er forsiktige. Men spesielt under Ramadan når vi utfører ekstra bønner, er det viktig å sørge for at vi ikke bruker overflødig vann til wudhu og ghusl.

Slik kan du være mer oppmerksom på vannet vi bruker:

  • Følg Sunnah: Ikke kast bort vann når du lager wudhu og ghusl. For wudhu spesielt, sørg for at kranen ikke er rennende.
  • Prioriter dusjer fremfor bading og sørg for at du ikke lar dusjen gå når du ikke trenger det.
    Vær en bevisst kokk: Ikke kast bort kokt vann. For eksempel, hvis du har kokt grønnsaker, hold vannet til en kraft eller gjenbruk den til å koke andre ting som poteter. Med den globale vannkrisen koster vår innvirkning på planeten levebrød, hjem og til og med liv.

Den økende virkningen av tørke, sammen med flom som fortrenger lokalsamfunn, betyr at et økende antall mennesker har behov for trygge kilder til mat og vann.

785 millioner mennesker blir tørste hver dag. Disse menneskene har dessverre ikke tilgang til en sikker, ren vannkilde.

Så vær oppmerksom på vannet du bruker denne Ramadanen.

 

11. Velkommen dyreliv

SubhanAllah Allahs skaperverk er så vakkert, og hvilken bedre måte å takke for dette enn å sørge for at din lokale park eller hage er dyrelivsvennlig?

Det er mange måter å ønske dyreliv velkommen og bidra til å beskytte plantene og dyrene i ditt lokale område:

  • Mat sultne munner: Hvis du har en hage, installer en fuglemater og la også noen peanøtter til lokale ekorn. Alternativt, hvorfor ikke besøke din lokale park og mate dyrene der? Prøv erter og søtmais . Hvorfor ikke også bli venner med de lokale ekornene og dele noen peanøtter? Det er en flott familieaktivitet som barn vil elske!
  • Plant trær: Legg til noen oksygenproduserende trær eller busker i hagen din for å gjenopprette den økologiske balansen. Hvorfor ikke også opprette din egen naboforening/”venner av en park”-initiativ og plante din egen i ditt nærområde?
  • Legg til en vannfunksjon: Hvis du ikke har mye plass, eller du ikke har hage, kan du bruke noe så enkelt som en bolle på en balkong eller vinduskant.

Ramadan er en så vakker måned og en kritisk tid for selvrefleksjon og å gi.

Vi skylder jorden vår kjærlighet og omsorg!

Så gi tilbake til miljøet og hjelp til å bevare Allahs fantastiske skaperverk.

Ved å følge disse 11 beste tipsene kan du virkelig gjøre en forskjell.

Ønsker dere alle en fantastisk Ramadan fra Islamic Relief Norge team.

Ramadan mubarak!

Islamic Relief Norge © 2024 | Alle rettigheter reservert| Veldedighets nummer: 919 852 658

RASK DONER KR