Enkel, men livreddende hjelp i Irak

Islamic Relief sin hjelpearbeider, Sardar, som er basert i Irak – Kurdistan – rapporterer om hvordan det barske vinterværet skaper enda større vanskeligheter for de fordrevne og flyktningfamilier.

Om lag tre millioner mennesker er ansett til å være fortrengt av den kompliserte, langvarige konflikten i Irak. Mange søker sikkerheten i Irak – Kurdistan, som også arrangerer flyktninger fra nabolandet Syria – hvor kampene har foregått med uforminsket styrke i mange år, noe som har ført til den største flyktning utvandringen i moderne tid.

Islamic Relief, fra sine kontorer om i hele regionen, leverer omfattende humanitære tiltak for å hjelpe de som er fanget i konfliktene. Jeg er en del av teamet som jobber i Irak. VI samarbeider tett med fordrevne og flyktningfamilier, så vi kan forstå og møte deres behov.

Vanskeligheten med å holde varmen

Situasjonen her – spesielt om vinteren, er vanskelig og hjerteskjærende. Det blir ganske kaldt her på denne tiden av året, spesielt om natten. Mange familier sliter med å holde på varmen. De lever i uoppvarmede telt eller bygninger som skoler. Vinterklær og tepper de eier ble forlat i deres hjem; de kunne ikke bære mye da de flyktet.

Mat er en mangelvare. De trenger varmeovner og olje for varmeovner. De trenger en komfyr hver og mat å spise. De trenger varme klær og sko, samt tepper, madrasser for å lette deres motgang.

Enkel men livreddende hjelp

Ved å prioritere de mest sårbare, distribuerer vi enkle men livreddende elementer i leirene og til lokalsamfunnet – ofte i områder der bistanden er knappe. Som en del av dette omfattende programmet, utstyrer vi syriske flyktninger i totalt te leier med madrasser, tepper, puter og barneklær.

I tillegg gir vi ovner – som også sørger for varme – så vel som hygieneartikler, matpakker og ferskt brød. Vår fordeling sist vinter på Darshakran leiren, nær Erbil nådde noen 815 flyktninger.

Tapte liv og minner

Å snakke med flyktninger gjorde meg mest trist. De fortalte meg at det ikke var bare eiendeler som de hadde mistet: de etterlot sine slektninger, venner, jobb og minner fra sine gamle liv i Syria. De reiste til fots gjennom fjellet for å nå grensen til Irak, noen av de som prøvde å flykte mistet dessverre livet i den vanskelige reisen.

Avhengig av humanitær bistand

Nå, er de avhengige av humanitær hjelp fra erfarne organisasjoner som Islamic Relief. De trenger mat, medisinsk hjelp, og psykososial støtte til å håndtere den traumatiske situasjonen. Deres barn er i fare for å bli en tapt generasjon: de trenger tilgang til utdanning, og leker for å hjelpe dem å ha en slags barndom igjen. De mest sårbare menneskene – enker, eldre mennesker, handikappede og barn – trenger særlig støtte. Alle trenger fred, men det er ikke noe slutt på kampene i nærmeste fremtid.

Du kan støtte vårt arbeid i løpet av vinteren, ved å dele varmen i vinter.