Modig når faren er ute

Laura McAdams, internasjonal program koordinator ved Islamic Relief USA, tilbrakte nylig en uke på den syriske grensen i Tyrkia, hvor hun overvåket og evaluerte leveringer av bistand. Hun reflekterer over sin tur og funn.

Høy risiko er den del av jobben ved inngåelse i Syria disse dager. Disse risikoer, sammen med eksterne levekår langs den tyrkiske grensen, betyr at bare de mest lidenskapelige mennesker jobber for Islamic Relief sin Syria operasjon. Mohammed Rebii, drifts manager, er en av dem.

Mohammed arbeider med dedikerte ansatte som til sammen har flere tiårs erfaring med å jobbe i konfliktsonen og overgangs områder som Gaza, Egypt og Lybia. Sammen, trosser de faren ved for å levere bistand til syrere som desperat trenger det.

Jeg tilbrakte en uke forrige måned hvor jeg overvåket og evaluerte programmet i Islamic Relief sin kontor i Syria. Jeg jobbet tett med Mohammed, ved å spørre han spørsmål etter spørsmål om alle aspekter av hans jobb: Hva trenger de mest? Hvordan de inspiserte varene og sørget for sikkerheten? Hvordan de bestemmer hvem som får hva?

Av sikkerhetsmessige årsaker, var jeg ikke i stand til å gå inn i Syria selv for å observere og møte mennesker vi hjelper, så jeg måtte stole på Mohammeds observasjoner og beskrivelser. Jeg ble imponert over hvor raskt han børstet av de personlige sikkerhetsrisikoer han påtar seg hver gang han entrer Syria. Enkelt fortalt, han kom til Tyrkia, slik at han kunne bistå til å lette lidelsene til de som trenger det mest.

«Sikkerhetssituasjonen er veldig vanskelig og min familie er alltid bekymret, men de desperate personlige historiene jeg har hørt, er med meg.» sa Mohammed, som er opprinnelig fra Tunisia. «Så mange menneskers liv er bokstavelig talt avhengig av mat og forsyninger vi distribuerer. Jeg skal være her så lenge det er mennesker som trenger oss.»

Mohamed tilbringer sin tid mellom Tyrkia og Syra. Islamic Relief Syria sin driftskontor er ikke langt fra det som pleide å være den travleste grenseovergangen mellom Tyrkia og Syria. Semi-lastebilder strekker seg fortsatt milevis, men nå venter de langs siden av motorveien på sin tur til å ha sine laster søkt og inspisert. Noen ganger så kan de vente i ukevis. Islamic Relief og andre humanitære organisasjoner som gir grenseoverskridende støtte får spesielle tillatelser for å slippe å vente i køen, slik at mat og forsyninger når de som trenger det mest så raskt som mulig. PÅ kontoret, arrangerer og forbereder Mohammed seg på store forsendelser av materialer som mat, medisin, og grunnleggende husholdningsartikler. Resten av tiden er han inne i Syria for flere dager av gangen, og leverer varer og sørger for at alt går til de riktige folkene til rett tid.

Et sted der folk kjenner ham godt er i Atma leiren, synlig fra avstand som hvite ranker av land og ut på en fjern ås.  De hvite og grønne lier så først så vakkert ut for meg, før jeg at det hvite kommer hva hundrevis av telt plassert sammen, av fordrevne mennesker uten bosted. Noen syrere som bor i leiren venter på å krysse inn i Tyrkia. Mens andre, som ikke er helt klare på å forlate sitt hjemland, fant ut at leirene nær grensen, selv om fortsatt farlig, utgjør en mindre sannsynlighet til å bli truffet av raketter.

Mohammed er fortsatt påvirket av den første gangen han besøkte Atma, hvor han møtte barfota barn stående i ankeldyp gjørme og kloakk etter en hard vinter regn. Siden det første besøket, har Mohammed vært tilbake utallige ganger. Sammen med Atma ledere og samfunns frivillige, har Mohammed og Islamic Relief ansatte installert et fellesbad enhet med skikkelig drenering som inneholder toaletter, vasker og dusjfasiliteter. Disse badenhetene er lokalisert i sentrumet av leiren. De er godt opplyst og vedlikeholdt av samfunnet. De gir alle muligheten til å benytte seg av rent vann og sanitære forhold, som er det mest grunnleggende for menneskerettigheten.

Mohammed og hans team er nå utrolig mange mennesker: Mer enn en kvart million mennesker har fått matpakker som følger med IRUSA de siste seks månedene, og det er bare en del av Islamic Relief sin programaktiviteter. Men det som traff meg mest var, til tross for hans positive og energiske oppførsel, har Mohammeds beskrivelse forråd en dyp bekymring over den forverrede situasjonen. Folk har lite penger til mat, og begrenset tilgang til kjøkken for å tilberede maten de er i stand til å ha. Det var ingen hvetehøsten i år i området av det som pleide å være et spiskammer regionen, slik at prisen fortsetter å stige. Medisinske sentrer er underbemannede og dårlig utstyrt. Vinteren vil føre til kalde og fuktige forhold, spesielt for de som bor i telt og provisoriske bygninger. Millioner av syriske barn har vært ute av skolen nå i mange år, hvor de takler eventuelle psykiske skader de enn måte ha selv om de fysisk overlevde konflikten.

Mohammed har sett hvor vanskelig livet er for så mange, og han er klar til å gjøre mer.

Finn ut mer om Islamic Relief sin 160 millioner euro program i Syria.