Livet i Syria er tøft. 12 år med konflikt har påført landet uendelig skade, og det er ennå ingen ende i sikte.

Selv om volden har avtatt de siste to årene, har Syrias rammede økonomi blitt rammet av inflasjon, usikkerhet og ytterligere påvirket av Ukraina-konflikten. Det hele har kostet et allerede hardt skadet land, og kastet mange flere familier ut i fattigdom.

I 2023 har Syria fortsatt det største antallet internt fordrevne i verden – 6,8 millioner mennesker – med 2,1 millioner internt fordrevne.

For mange som bor i midlertidige leirer, kan det være en kamp å bare få tilgang til de grunnleggende nødvendighetene.

Harde vintre

Som mange i Bab al-Hawa-leiren, er Abu Ghaiths historie hjerteskjærende:

– bombingen skjedde dag og natt, og ambulanser kunne ikke nå området. En missil falt på et av husene. Min kone døde da taket falt oppå henne. Jeg vil aldri glemme denne scenen så lenge jeg lever.»

Abu Ghaith flyktet i 2018, og flyttet fra landsbyen Kafr Zita til Atma-leiren. Han bodde der med familien i ett år før han flyttet til en leir ved Bab al-Hawa-krysset i Babasqa-området.

Å finne vinterforsyninger er vanskelig. Han og barna hans blir tvunget til å søke i fjellene like ved leiren for å finne ved og plast som kan brukes som drivstoff.

Islamic Relief gir humanitær hjelp i regionen, og støtter familier som Abu Ghaiths med oppvarmingsmaterialer slik at de kan holde varmen under den harde vinteren. Helsesentre er også bygget i nærheten av leire for å gi medisinsk hjelp til de som trenger det.

Abu Ghaith drømmer fortsatt om hjemmet.

«Det er ingen sikkerhet i leiren. Trygghet er i landet vårt og landsbyen vår, hjemlandet der jeg ble født og oppvokst, kan jeg ikke glemme. Jeg drømmer om å komme tilbake til landsbyen og kysse landet huset mitt er bygt i.»

«Den virkelige lidelsen vil begynne i det teltet»

Bare i det nordvestlige Syria er det rundt 1400 leire. De fleste i leirene lever under vanskelige forhold og er avhengige av matvarehjelp fra internasjonale hjelpeorganisasjoner som Islamic Relief.

Utover behovet for mat, forverrer omstendighetene ofte eksisterende problemer familier som bor i leirene står overfor.

Opprinnelig fra landsbyen Keferzita, Abdullahs sønn Ahmed har et hjerteproblem: et medisinsk problem forverret seg da familien flyktet.

“Den reisen var ikke lett i det hele tatt,” sier Admed. «Reisen, tapet og fremmedgjøringen som vi gikk gjennom til vi nådde leirene. Jeg var ikke klar over at alt som hadde gått bare var en liten del av lidelsen. Og at den virkelige lidelsen vil begynne i det teltet.»

Som andre i leiren brente familien ved og plast for å holde seg varm, uten å innse at røyken fra den brennende plasten forverret Ahmads tilstand. Ettersom Ahmads helse ble dårligere, var det eneste alternativet tilgjengelig for familien større operasjoner i et naboland. Men familien hadde ikke råd til det.

Heldigvis var Islamic Relief i stand til å hjelpe etter å ha åpnet et nytt medisinsk senter i Nord-Syria.

“Vi besøkte senteret, Ahmed ble undersøkt, og tilstanden hans ble gjennomgått under tilsyn av Dr Farouk, som satte datoen for operasjonen for oss,” sier Abdullah. «Ahmed kom inn på operasjonssalen, og moren hans og jeg ventet i håp.

“Etter 4 timers venting ropte en stemme: ‘Å, Aba Ahmed Mubarak, Ahmeds operasjon lyktes, og han føler seg i god helse.’

“Jeg håper at støtten vil fortsette for disse prosjektene som lindrer mange av byrdene og lidelsene i denne nasjonen, og som redder livet til mange mennesker hver dag.”

Hjelp oss å fortsette å gi livreddende humanitær hjelp til mennesker som Abu Ghaith og Ahmad ved å donere til vår Syria Nødappeal.

Islamic Relief Norge © 2022 | All Rights Reserved | Veldedighets nummer: 919 852 658

RASK DONER KR