Tirsdag 20. april 2021

Skrevet av Mohammed Ismail

 

Alhamdulillah, det er den hellige måneden Ramadan!

Over hele verden har muslimer forberedt seg på denne måneden på forskjellige måter. Her i Gaza ser jeg den hellige måneden som en feiring, en tid for solidaritet og en mulighet til å komme nærmere Allah.

Det er sant at mange føler byrden av å faste og bli slitne, men for mange andre (inkludert meg selv) er dette den beste tiden av året.

Slik har folk fra Gaza forberedt seg på den hellige måneden.

 

Ramadan dekorasjoner

Denne delen er den beste – spesielt for barn. Jeg husker da jeg var barn, begynte butikkene å vise Ramadan-leketøylykter (fanoos på arabisk) i alle mulige farger og fasonger.

Jeg var en del av en stor familie, men likevel klarte faren min å kjøpe fanoos for alle, inkludert meg og søsknene mine. I disse dager drar jeg til butikkene med barna mine for å kjøpe lykter.

De gamle minnene overvelder meg. Jeg lar barna mine velge sine lykter, men kjøpet gleder meg like mye. Vi kjøper også andre dekorasjoner som eventyrlys som vi henger på veggen.

Noen ganger lager vi også papirlykter hjemme, selv om de ikke overlever lenge med små barn hjemme!

Her i Gaza pynter naboene gatene med lys og store lykter. Når måneden starter, kan du føle at dette er et stort karneval, og du kan høre lyden av bønner og Ramadan-sanger fra høyttalere i de lokale butikkene og nabolagene.

Sønnen min Kareem finner alle lyktene og halvmåneformene mens vi kjører, og han forteller: “Pappa jeg fant Ramadan!”. Dette dekorasjonsgleden er å finne i nesten alle butikkene, supermarkedene, gatene og i tillegg moskeene.

Du føler virkelig at Ramadan er en veldig viktig gjest som kommer på besøk, og alle forbereder seg på å motta den på best mulig måte.

Solidaritetsbesøk

Jeg har alltid vært vitne til folk fra Gaza sin solidaritet ved enhver mulig anledning.

I de forskjellige nabolagene samles folk for å besøke husene til de utsatte familiene. For det meste tar de pakker med dadler, tørket frukt, hermetiske produkter og andre ting med seg dit.

Videre besøker mannlige familiemedlemmer sine gifte søstre, tanter og andre kvinnelige slektninger. Vanligvis, under disse besøkene, tar mennene gaver med dadler og matvarer fra Ramadan.

Noen menn gir sine kvinnelige slektninger kontanter.

Min far, min bror og jeg pleide å besøke søsteren min når Ramadan begynner, men på grunn av Covid-19 har det blitt vanskeligere å møte og samles på ett sted. Vi holder kontakten gjennom sosiale medier og telefon, men vi savner de vanlige Ramadan-tradisjonene veldig mye.

De siste årene har mange ungdommer startet å danne veldedighetsgrupper som jobber for å hjelpe mennesker i nød. De organiserer frivillige dager for å besøke eldre mennesker, barnehjem og sykehus som behandler barn med kreft.

Disse gruppene prøver å sende en melding til sårbare mennesker i samfunnet for å fortelle dem at de ikke er alene, og slik at de vet at alle støtter dem. De driver fritidsaktiviteter med musikk, Dabkka (palestinsk tradisjonell dans) og morsomme aktiviteter.

Jeg ser bildene deres på sosiale medier. Jeg håper jeg kan bli med dem en dag. Søster Bodour fra Islamic Relief er imidlertid en av de mest aktive som gjør veldedige aktiviteter – hun støtter barn med nyresvikt og eldre mennesker. Hun er alltid der for dem som trenger det.

Hun fortalte meg: «Jeg kan ikke føle gleden ved Ramadan uten å hjelpe. Disse barna lider sterkt. Vi gir dem noen ballonger og leker, og gleden deres er utenfor beskrivelsen.» 

Ramadan-markeder

Ramadan er tiden da muslimer avstår fra å spise og drikke om dagen. Imidlertid er denne måneden også en ekte feiring av mat.

Jeg vet ikke hvordan denne tradisjonen startet, men jeg har lagt merke til at vi har den beste maten gjennom året i løpet av denne måneden. Når måneden nærmer seg, begynner mange familier å tenke på matlaging.

 

Noen lager en liste over måltider i de tretti dagene. Noen forbereder ting som kan fryses, for eksempel bakverk, men det jeg liker aller best er markedene. Jeg legger alltid merke til at det er mange ting som tilbys i markedene.

En butikk i nærheten av huset mitt begynner å selge qatayef (Ramadan-søtsaker som fylte pannekaker). Fyren som driver butikken spiller bønner og Koranen over en enorm høyttaler. Barna mine hører disse lydene, og de begynner å fortelle meg: “Pappa, Ramadan kommer!”.

De tror fortsatt at Ramadan er noen som besøker, og de venter på at Ramadan skal komme. De hører også mosaharaty, en person som synger islamske sanger og bønner til Allah som slår trommelen mens han går på gaten. Når de hører mosaharaty, vet de med sikkerhet at Ramadan er her!

Jeg tror virkelig Ramadan er en tid for feiring og glede. Men, det er mennesker som lever gjennom vanskelige tider. Det er vår plikt å dele vår veldedighet med dem og hjelpe dem. Det er vår plikt å la deres stemme høres.

Det er mennesker som bor alene, og vi bør feire i solidaritet med dem for å fortelle dem at de ikke er alene.

I år finner Ramadan sted, igjen, under en global pandemi som har endret alle aspekter av våre liv og tatt bort mange av våre kjære. Vi bør derfor være der med de som er mest berørt og trenger vår støtte.

Ramadan er en tid for å feire gode gjerninger, medfølelse, empati og medmenneskelighet. La oss legemliggjøre disse verdiene.

Ramadan Mubarak fra Islamic Relief i Gaza!

Islamic Relief © 2021 | All Rights Reserved

RASK DONER KR