Rent vann for avsidesliggende landsbyer i Indonesia

Mer enn 20 lokalsamfunn i en av Indonesias fattigste provinser får pålitelig tilgang til vann og mat, takket være våre nyeste innovative prosjekter.

Nusa Tenggara Barat provinsen er utsatt for tørke – som forsterkes av klimaendringene – og mange elver og bekker er forurenset. Avsidesliggende lokalsamfunn i Lombok sliter uten vannkilder i nærheten, og det tvinger kvinner og barn til å reise store avstander for å hente vann.

Vann til avsidesliggende landsbyer i Lambok distriktet

Våre nyeste prosjekter i provinsen tjener avsidesliggende landsbyer i Lombok Barat distriktet. Til sammen er det 21 landsbyer som har nytte fra brønner, vannledninger og latriner installert av Islamic Relief.Så langt har 18 nye brønner blitt bygget og ytterligere en tred tilbake i bruk, og to rørsystemer er nå i drift. I tillegg har vi bygget et par felles latriner og 600 private toaletter i et forsøk på å forbedre hygiene og helse i landsbyene.Når prosjektene blir fullstendige senere i år, rundt 3250 familier vil ha pålitelig tilgang til rent vann. Folk blir ikke lenger tvunget til å bruke forurensede vannkilder, det er forventet at prosjektet vil også bidra til å forhindre spredning av vannbårne sykdommer.

Lokalsamfunn bygger allerede på ordningen

Santeluk Daye landsby, hjem til ca. 1000 personer, er blant dem som får daglig nytte av prosjektet. Før måtte kvinner og barn klatre bratte stier for å hente vann fra brønner gravd i foten av fjellet. Enda verre, de grunne brønnene tørker ut helt når varme sesongen er verst- som tvinger fattige familier til å kjøpe vann fra lokale markeder.

Det tok 15 dager for vårt tekniske team å bore gjennom steinete terreng for å nå vannspeilet. Selv det å komme til stedet var en utfordring, husket Abdul Samad, (65), leder for den nye vannstyringskomiteen.

“Vi var så glade ved ankomsten av boreteamet i landsbyen vår. Men snart innså vi at adkomstveien var altfor steinete og smal for store kjøretøy til å bringe boreutstyr helt til toppen av fjellet. Vann er så viktig at vi har bæret utstyret helt til borestedet. ”

 

 

En innovativ idé til å øke matsikkerheten

“Vi følte et behov til å utnytte avløpsvannet effektivt under innsamlingen og vaskingen” sier Islamic Relief landdirektør, Syed Abdul Razak, som forklarer videre at det er viktig å ta matsikkerhet helhetlig for fattige familier, selv om de allerede produserer stifter som ris og mais.

“Svært få mennesker dyrke avlinger for å spise hjemme, så det er et behov for å diversifisere sin matinntaket”, sier han. Så, Islamic Relief testet en innovativ idé i Karang Kesume landsby. Her ble det en underjordisk avløpsrør lagt som avløpsvann til et lite samfunnshage som lokale folk og Islamic Relief hat satt opp.

Den første innhøstingen av salat, brokkoli og andre planter har allerede blitt distribuert blant lokale familier, mens dem andre avlingen ventes i de neste ukene. Tre andre samfunn har siden etablert små kjøkkenhager som bruker vannrester fra brønnene til vanning. Islamic Relief har gitt sprinkleranlegg for noen av hager, som er der for å gi lokale familier supplerende mat og demonstrere fordelene med hagearbeid – en idé som nå blir anbefalt av de i vannkomiteen.

“Det er en lang prosess med endring [å fremme grønnsakdyrking hjemme], men en dag vil vi komme dit”, sier komiteen ansvarlig Haji Mukhtar.

Totalt, i 2014,  har Islamic Relief gitt vann og sanitær relatert støtte til 10.000 mennesker i Lombok. Prosjektene bygges på våre erfaringer med å levere tilsvarende ordninger i Banten og Vest-Java-provinsen i Indonesia.