Shawwal: En måned for å fortsette godnhet

Shawwal er den 10. måneden i den islamske (hijri) kalenderen og begynner sin første dag med Eid Al-Fitr. Det er kjent for de seks dagene med Shawwal, som er seks supererogatoriske faster som gir enorm belønning. Det blir ofte sett på som en dyrebar tid å reflektere over og fortsette godheten som vi har blitt vant til i den foregående måneden: den velsignede måneden Ramadan.

“Den som faster Ramadan og følger den med seks dager med Shawwal, det vil være som om han fastet hele livet.”
Profeten Muhammed (fred være med ham) – Muslim

Ramadan: Hold fast på den følelsen

Med vår åndelighet fornyet, ønsker vi alle å beholde den følelsen ved slutten av Ramadan – den nærhet til Allah. SubhanAllah, gjerningene som er mest elsket av Allah er de som gjøres regelmessig – selv om de er små.

“…Den mest elskede gjerningen til Allah er den mest regelmessige og konstante selv om den var liten.” (Bukhari)

Så ikke gi slipp på den følelsen – hold fast ved Allahs kjærlighet.

Viktige datoer i Shawwal:
1. Shawwal: Eid Al-Fitr

Hva er Shawwal?

Måneden Shawwal er måneden etter den hellige måneden Ramadan. Muslimer har muligheten til å faste de seks dagene i Shawwal, som er frivillige faste som kan gjennomføres når som helst gjennom måneden, før slutten av Shawwal. De seks dagene med Shawwal anbefales som et middel til å løse eventuelle mangler i kvaliteten på våre faste i måneden Ramadan og tilsvarer et års faste hvis de aksepteres av Allah (SWT).

Den første dagen av Shawwal er også når muslimer feirer Eid Al-Fitr, og forenes for å nyte belønningen ved å observere den hellige måneden Ramadan. Dette er en av de to årlige festene som anerkjennes av Shari’ah. Den feirer fullføringen av måneden for tilbedelse: Ramadan. Muslimer deltar på Eid-bønnen denne dagen og betaler Sadaqat ul-Fitr. Det er en festdag.

Shawwal er den første av tre måneder (før måneden Dhul Hijjah) der noen av Hajj-handlingene kan begynne å utføres, for eksempel Tawaf of Arrival. Perioden med Hajj begynner også i Shawwal, som ellers kalles Ash-hur Al-Hajj eller månedene Hajj.

Når er Shawwal?

Eid Al-Fitr og den første dagen av Shawwal begynner 21. april 2023.

Når slutter Shawwal?

Shawwal 2023 avsluttes 20. mai.

Hva er viktigheten av Shawwal?

Forskere har vurdert et tegn på at en muslims observasjon av Ramadan har blitt akseptert, er at de har til hensikt å faste de seks dagene av Shawwal.  Ibn Rajab sa at å gjøre det ville være en måte å vise vår takknemlighet til Allah (SWT) for velsignelsene, barmhjertigheten og belønningen som Ramadan har å tilby.

“Allah ønsker letthet for dere og ønsker ikke hardhet for dere, og det for at dere skal klare å fullføre det fastsatte antallet, og for at dere skal opphøye Ham for den rettledningen Han har velsignet dere med, og slik at dere må bli takknemlige.» [Koranen 2:185]

Denne måneden kan også være en veldig viktig tid for å reflektere over de gode vanene som er dyrket gjennom Ramadan-måneden, og sentrere sinn, kropp og sjel for resten av året og utover.

Faste i Shawwal (6 dager i Shawwal)

Faste på den første dagen av Shawwal er forbudt, fordi det er da Eid Al-Fitr begynner. Imidlertid anbefales det å faste i seks dager etter en tilbeders valg, før slutten av måneden for å fullføre de seks dagene med Shawwal og høste fruktene av et års faste.

Hva er betydningen av Shawwal-månen?

Synet av nymånen, eller Shawwal-halvmånen som den ellers kalles, betyr slutten på den hellige måneden Ramadan, og begynnelsen på Eid al-Fitr. Eid al-Fitr varer i én dag, men det er kun forbudt å faste den første dagen av Eid.

“Profeten (Allahs fred og velsignelser være med ham) forbød faste på dagen til al-Fitr og al-Nahr.”
Bukhari

Islamic Relief Norge © 2024 | Alle rettigheter reservert| Veldedighets nummer: 919 852 658

RASK DONER KR