kan gi livreddende nødvendigheter
kan gi to familier livreddende mat
kan gi medisinske nødutstyr
Tast inn beløp

25.10.2023

Gaza: Islamic Relief ber om at drivstoff slippes inn i Gaza, ettersom sykehusene på Gazastripen er i ferd med å bli “mørklagt” og uten strøm.

Sykehusene på Gazastripen er i ferd med å gå tom for strøm og bli “mørklagt”, muligens i løpet av noen dager, etter hvert som drivstoffet i den beleirede enklaven tar slutt, og Gazas indonesiske sykehus ble mørklagt allerede i går.

Nyheten om det forestående strømbruddet i Gazas helsesentre kommer etter at israelske myndigheter har blokkert og bombet det tett befolkede området, noe som har gjort det mulig å slippe inn noe nødhjelp, men forhindret drivstoff fra å komme inn i Gaza.

Samtidig som vi fortsetter å oppfordre til å stanse bombingen for å forhindre ytterligere tap av menneskeliv, ber Islamic Relief den israelske regjeringen og det internasjonale samfunnet om å sørge for at drivstoffforsyninger nå kan begynne å komme inn på Gazastripen. Det er et desperat behov for drivstoff for å forhindre strømbrudd i helsesystemet, noe som uunngåelig vil være dødelig for noen palestinere.

Drivstoff må straks slippes inn i Gaza for å forhindre at sykehusgeneratorer, lys og viktig medisinsk utstyr slås av, og for å gjøre det mulig for livsviktige avsaltingsanlegg for vann å komme i gang igjen.

Sykehusene i Gaza har allerede blitt oversvømt av en rapport som sammenligner innsiden av et sykehus med et “slakteri” under det israelske luftbombardementet, med overflater flekket av blod. Noen pasienter behandles på gulvet fordi det ikke er nok senger til de sårede, og noen kirurger opererer uten bedøvelse fordi forsyningene er tomme.

Dødstallene i Gaza siden Israels bombing startet 7. oktober er nå oppe i over 5000 mennesker, hvorav 2000 er barn. Over 15 000 er såret, noe som overbelaster Gazas sykehus.

“Konsekvensene av at disse sykehusene mister strømmen er hinsides alt medmenneskelighet kan forestille seg. Det medisinske personalet der gjør allerede en heroisk innsats ved å bli værende på sykehusene til tross for at det israelske militæret har beordret dem til å evakuere”, sier en talsmann for Islamic Relief.

“Det er et skritt i riktig retning at Israel tillater et lite antall hjelpebiler å kjøre inn i Gaza. FN sier at en regelmessig, uhindret og kontinuerlig strøm av 100 eller flere lastebiler om dagen er nødvendig for å dekke de enorme humanitære behovene. Det er grusomt å sulte Gaza på drivstoffet som trengs for å produsere rent drikkevann og behandle det økende antallet skadde.

“Bombingen i seg selv er selvsagt den grusomste handlingen av alle, og den må også opphøre.”

Luftangrepene har ikke bare krevd mange menneskeliv, men har også forårsaket alvorlige skader blant de sårede, noe som er utfordrende for legene å håndtere. Det dreier seg blant annet om alvorlige brannskader og flere sår fra granatsplinter, murstein og glass som har satt seg fast i pasientene.

Leger sier at babyer som er født så tidlig at de trenger elektrisk drevne kuvøser for å overleve, er i “alvorlig fare” på grunn av drivstoff mangelen.

Det er også et desperat behov for drivstoff for at bakeriene i Gaza skal kunne fortsette å bake brød til sultne mennesker som er drevet på flukt fra hjemmene sine på grunn av bombardementet, og for at fordrevne palestinere skal kunne lade telefonene sine slik at de kan kommunisere med familiemedlemmer i den skremmende situasjonen de befinner seg i.

En av Islamic Reliefs medarbeidere i Gaza sier: “Jeg har fått vite at de fleste bakeriene har sluttet å jobbe nå fordi de ikke har gass til å drive ovnene… Folk i Gaza blir angrepet fra luften, fra land og til sjøs og må sulte mens verden bare ser på.”

“Jeg er i stand til å skrive disse ordene nå, men jeg vil kanskje ikke være i stand til det i fremtiden. Vær så snill og husk meg og historien min, for det kan snart være slutten.”

Islamic Relief Norge © 2022 | All Rights Reserved | Veldedighets nummer: 919 852 658

RASK DONER KR