Mandag 15. mars 2021

 

Skrevet av Jonaid Jilani

Ti år etter konfliktutbruddet i Syria er landet dypt i krise.

11,1 millioner mennesker har behov for humanitær hjelp, med over seks millioner mennesker fordrevet fra hjemmene sine.

Det allerede haltende samfunnet, har nå også blitt rammet av koronaviruset. 

På grunn av overbefolkning på de få trygge områdene klarer ikke folk å holde sosial avstand. De mangler jevn tilførsel av mat og med sykehus og medisinske ressurser strukket til et bristepunkt, kunne ting ikke være verre i Syria.

Dr. Ihsan, en kardiolog som arbeider på et sykehus i Nord-Syria, ser denne virkeligheten hver dag.

Som mange sykehus i Syria er det ingen fasiliteter for Covid-19 pasienter der han jobber.

Dr. Ihsan i Syria

Mange medisinske sentre i området mangler kritiske intensivavdelinger for å behandle Covid-pasienter.

Til tross for dette prøver Dr. Ihsan og teamet sitt beste for å ta vare på pasienter, inkludert å ta viktige forholdsregler når de behandler pasienter på sykehuset:

På sykehuset tar vi forholdsregler og bruker masker og hansker.

Alle pasienter får kontrollert temperaturen før de kommer inn på sykehuset og blir spurt om de har symptomer på koronavirus.

Hvis de har symptomer, sendes de til karantenesenteret. (Dr Ihsan)

Til tross for de enorme utfordringene jobber dr. Ihsan og hans kolleger for samfunnet sitt hele døgnet rundt under denne krisen.

Virkeligheten bak statistikken: Livet i det krigsherjede Syria

Dr. Ishan behandler pasienter i Nord-Syria

Covid-19 nådde Nord-Syria relativt sent, men sprer seg nå raskt. Over 16.000 tilfeller er registrert i landet, med over 1000 dødsfall.

Imidlertid er Dr. Ihsan bekymret for at antall bekreftede tilfeller kan være høyere enn offisielle tall viser:

Totalt antall tilfeller [er] mye høyere, ettersom ikke alle som har symptomer tar en test.

Mange er redde for å få et positivt testresultat, og bestemmer seg for å isolere seg og bli hjemme til de føler seg bedre.

Å håndtere Coronavirus var lettere om sommeren, ettersom folk var i stand til å utføre den sosial distanseringen ved å tilbringe tid utendørs.

Den iskalde syriske vinteren gjør imidlertid sosial distansering mye vanskeligere, og med opptil 10 personer som bor i hvert telt, sprer viruset seg mye raskere i overfylte leirer for mennesker som har blitt drevet fra hjemmene sine.

 

Daglige utfordringer: Inne i flyktningleirene

Syriske barn i en flyktningleir.

På grunn av den dype fattigdommen som mennesker i leirene står overfor, har ikke alle råd til å kjøpe munnbind eller såpe. Selv med kunnskapen om hvordan man praktiserer god hygiene, er det ikke alle som har mulighet til å gjøre det.

Dette gjør selvfølgelig at mennesker som bor i leirene opplever svært høy smittefare, med få verktøy til å prøve og kontrollere utbruddene, som Dr. Ihsan forklarer:

På grunn av [å måtte bruke] felles bad er ikke rent vann tilgjengelig hele tiden. Folk klarer ikke å vaske hendene regelmessig, da de ikke har vann eller såpe.

Hvis noen får Coronavirus, er det umulig for dem å praktisere karantene, ettersom de bor i telt sammen med seks andre mennesker. Vi ber Allah om hjelp til disse menneskene.

Livet i en krisesone under pandemien tømmer lagrene med medisiner som Dr. Ihsan sier:

Vi ser mange triste tilfeller, hvorav noen ikke kan glemmes.

For eksempel skjedde et luftangrep ved inngangen til sykehuset vårt for fire år siden. En vakt, en sykepleier og to andre ble drept. Vi klarte ikke å gjøre noe for dem.

Kombinasjonen av at folk må flykte fra hjemmene sine, begrensede fasiliteter i flyktningleirer og Coronavirus, har presset denne krisen til det ytterste.

Livet som lege: Hjerteskjærende minner

Tilby nødhjelp i Nordvest-Syria.

Dr Ihsan beskriver en 24 år gammel mann som kom til ham for støtte. Han hadde ingen sykdomshistorie og viste bare milde symptomer:

To dager senere ble situasjonen hans verre. Hans oksygennivå var veldig lavt.

Jeg sendte ham til karantenesenteret på sykehuset, hvor han ble innlagt. Oksygennivået hans falt enda mer, og han fikk oksygen.

Deretter gjorde de en skanning, som viste et skummel bilde av lungene hans. Jeg håper han kommer seg snart.

Dr. Ihsan er også bekymret for vinterens innvirkning på de som allerede lider av helsemessige forhold.

For de med kroniske sykdommer er vinteren veldig farlig, ettersom influensa kan forverre tilstanden ders. Dette ville kreve medisinsk behandling av høy kvalitet.

Imidlertid påvirker Covid-19 til og med friske mennesker. Dette betyr at situasjonen er enda vanskeligere for de som sliter med underernæring, kroniske sykdommer, hjertesykdommer eller problemer med blodtrykk eller blodsukker.

Å ha tilgang til mat og medisinsk behandling gjennom hele denne krisen er derfor viktig.

Håper for fremtiden: Islamic Relief på bakken

En ung gutt desinfiserer hendene sine

Når han ser på fremtiden, føler Dr. Ihsan seg usikker.

Å tenke 10 år frem i tid føles umulig. For øyeblikket kan vi knapt tenke på neste måned, ettersom vi ikke vet hva som skal skje. Mange mennesker drømmer om å dra tilbake til hjemmene sine.

Vi vet at mer enn 1,5 millioner ble drevet på flukt de siste månedene. Men, vi drømmer om fred i dette området, vi drømmer om at alle fordrevne mennesker kan reise hjem, forlate teltene og deres elendige situasjon i leirene.

Selv om folk er veldig redde for å bli syke, rapporterer Dr. Ihsan at viruset for mange bare er en ny krise som blekner i forhold til det grusomme de allerede har opplevd:

Folk her er ikke veldig redde for Covid-19, fordi de allerede har vært gjennom så mye.

De har taklet luftangrep, flukt, elendige levekår og tapene av sine kjære. Så mange tenker på Covid-19 … [men det er] ingenting i forhold til skadene forårsaket av luftangrep, psykologisk traumer eller fattigdom de har levd i.

Her i Islamic Relief er vi i forkant av svaret på Covid-19-utbruddet i Syria. Vi støtter 84 sykehus og medisinske sentre i nordvest for å hjelpe rundt 200 000 mennesker.

 

Hvordan vi hjelper folk i Syria

Som en del av vårt forsøk på å redusere spredningen av coronavirus, ga vi 84 helsefasiliteter personlig verneutstyr (PPE) inkludert masker, hansker og medisinske kjoler, samt berøringsfrie termometre, geler for hånddesinfiserende midler, desinfiserende spray og andre sterilisasjonsløsninger.

I tillegg har vi også:

  • Hatt bevisstgjøringskampanjer i helsefasiliteter og etablerte karanteneområder
  • Tilbydd spesifikk opplæring om passende desinfiseringsprosedyrer og tiltak for å begrense Covid-19-overføring for ansatte over 20 viktige helsefasiliteter
  • Tilbydd økonomisk støtte ved å betale lønn til 150 leger og sykepleiere
  • Kjører mobile nødenheter ved å konvertere lastebiler til ambulanser og transportable operasjonsrom for å ta helsevesenet dit det trengs mest

Hjelp oss å fortsette å være en redningsplattform for de som fortsatt lider etter et tiår med krise.

 

Vennligst donér i dag til vår Syria-appell og hjelp oss og redde liv.

Islamic Relief Norge © 2024 | Alle rettigheter reservert| Veldedighets nummer: 919 852 658

RASK DONER KR