Kan gi en familie i en nødssituasjon vann i en måned
Kan gi to familier i en nødssituasjon en husly
Kan gi akutte medisinske forsyninger til et sykehus i en nødssituasjon
Tast inn beløp

Med bare klærne vi hadde på oss, la vi ut på en farlig reise til Tyrkia”, sier Ahmad, som klarte å finne en leilighet til leie i landsbyen Yağdöver sør for Gaziantep.

I katastrofens episenter

Etter hvert begynte familien å føle seg tryggere – helt til den 6. februar, da de befant seg i episenteret av en stor katastrofe.

“Jordskjelvet kom uten forvarsel og rystet selve grunnmuren i hjemmet vårt”, husker Ahmad og beskriver sjokket etter det kraftige skjelvet, som målte 7,8 på Richters skala.

“Vi skyndte oss ut og så med redsel hvordan jorden ristet. Huset vårt raste sammen foran øynene våre, men heldigvis ble vi reddet.

Ahmad utenfor ruinene av familiens hjem i landsbyen Yağdöver, Türkiye

I Kahramanmaraş, nord for Gaziantep, ble også Emina revet ut av søvnen.

“Mannen min var ikke hjemme da jordskjelvet inntraff. Det var bare meg og barna”, sier den 47 år gamle tyrkiske moren. “Jeg måtte berolige barna mine og redde dem. Jeg var mer opptatt av deres sikkerhet enn min egen. Vi klarte på en eller annen måte å flykte ut barbeinte i regnet og snøen. Det var et helt fortvilet syn.”

På den andre siden av grensen i Syria raste Alis verden sammen.

“Jeg jobbet i bakeriet den kvelden”, husker Ali, som hadde en familie som sov hjemme. “Alt rundt meg begynte å riste voldsomt. Jeg løp ut av bygningen. Det var et forferdelig syn – bygninger ristet voldsomt og kollapset, den ene etter den andre. Men det virkelige sjokket ventet på meg hjemme. Alt var ødelagt. Jeg begynte å lete i ruinene, men det var helt stille. Øynene mine lette etter tegn til liv. I tre hele dager gravde og lette jeg, men forgjeves.”

I en alder av 30 år hadde Ali mistet sin kone og sine fem barn.

“Jeg mistet familien min… Jeg mistet alt.

I disse vanskelige øyeblikkene hjemsøkte minnene om barna mine og bildene av de uskyldige ansiktene deres tankene mine. Jeg husker latteren og klemmene deres. Jeg skrek av full hals etter barna mine som ble tatt fra meg.

Ali besøker jevnlig kirkegården, der han minnes sin kone og sine fem barn.

Ahmad, Emina og Ali hadde mer ødeleggelse i vente. Hundrevis av etterskjelv, inkludert et skjelv som var nesten like kraftig som det første, førte til ytterligere ødeleggelser i allerede ødelagte samfunn i Tyrkia og Syria.

Rundt 57 000 mennesker omkom, og mange flere ble skadet. Skadene var omfattende: Katastrofen rammet 11 tyrkiske provinser, inkludert noen av landets fattigste områder og deler av Syria der de fleste allerede var avhengige av humanitær hjelp.

Fra katastrofens første dag var Islamic Relief en livsviktig støttespiller.

Vi nådde ut til titusenvis av overlevende med mat, vann, pledd og hygieneprodukter, i tillegg til kontanter og kuponger. Emina var en av dem vi hjalp:

Familien fikk mat, pledd og rent vann samt kuponger som de kunne kjøpe nødvendigheter for.

Islamic Relief bidrar til å gjenoppbygge liv i Syria og Tyrkia

I månedene som fulgte, byttet familier i Syria ut tynne telt med solide tilfluktsrom bygget av Islamic Relief. Vi startet arbeidet med å reparere vanninfrastrukturen og styrke helsevesenet. Islamic Relief utvidet innsatsen for å gjenopprette levebrødet for jordbrukere og husdyr. Lærere fikk opplæring og lønn gjennom et toårig prosjekt som skal gjenoppbygge skoler.

I Tyrkia satte vi i gang lignende tiltak for å gjenoppbygge skoler og utvidet arbeidet med å hjelpe familier med å bygge opp et pålitelig levebrød. Ahmad har vært involvert i et av levebrødsprosjektene våre i mange år.

“I Syria var jeg bonde. Å miste levebrødet mitt etterlot et tomrom som var vanskelig å fylle”, sier Ahmad, som klamret seg til håpet da han fant Islamic Relief. “De tilbød meg 13 sauer og en bukk, sammen med fôr. Denne gaven var mer enn bare en gave; det var en viktig livline, en mulighet til å bygge opp igjen.

“Sauene ble en kilde til næring og inntekt. De ga oss melk, ost og kjøtt og hjalp oss med å overleve i vår nye virkelighet. Det var en utfordrende oppgave, særlig i de harde vintrene, men det ga meg en følelse av mening i livet igjen.”
I tillegg utvidet Islamic Relief Tyrkia sitt fadderprogram for foreldreløse barn, og hjalp til med å ta vare på mer enn 4000 sårbare barn i landet og i Syria.

Emina og hennes 9 år gamle sønn Osman med kupongen de fikk fra Islamic Relief for å kjøpe mat og overlevelsesprodukter etter jordskjelvet.

Millioner av mennesker lever i stadig dypere fattigdom og nød

Ett år etter katastrofen har 17 millioner mennesker fortsatt en lang vei å gå for å komme seg på beina igjen. Utfordringen er enorm: Kostnadene for gjenoppbygging i begge land kan komme opp i 80 milliarder dollar. Fattigdommen er allerede blitt dypere, og utviklingsgevinsten er i ferd med å forsvinne.

Mange mennesker bor fortsatt i telt og provisoriske tilfluktsrom og har liten tilgang til livsviktige tjenester. Ahmad og familien hans er blant dem: Rett etter at skjelvet ødela leiligheten deres, ga tyrkiske myndigheter dem et telt, og etter hvert en campingvogn ved siden av den ødelagte bygningen. De drømmer om den dagen leiligheten er gjenoppbygd og de kan vende tilbake.

“Vi lengtet etter varmen og tryggheten i vårt gamle hjem, men alt vi hadde er minner.”

Det provisoriske lyet Ahmads familie bodde i etter jordskjelvet

Også Emina har ennå ikke kommet hjem: Familien bor fortsatt i midlertidig innkvartering mens de venter på at huset skal bygges opp igjen. Ett år senere er tobarnsmoren fortsatt traumatisert av det hun opplevde under katastrofen.

“Jeg føler intens frykt for barna mine, og jeg er fortsatt preget av sjokket”, sier hun.

“I månedene etter jordskjelvet opplevde vi mange vanskeligheter. Vi klarte ikke å tilpasse oss den nye virkeligheten, men vi er takknemlige til Gud for at han har beskyttet oss mot det som kunne har vært verre. Kanskje dette var en advarsel, men jeg er ikke sikker på om vi forstår den.”

Ali er i sorg og traumatisert, og bor fortsatt sammen med foreldrene sine i et telt i ruinene av familiens hjem i Azmarin, nær Idlib i Syria.

“Jeg har vondt i hjertet fordi jeg har mistet familien min. Jeg ber til Gud om å gi meg tålmodighet og styrke. Teltet har blitt tilfluktsstedet mitt. Jeg er redd for å bo i betonghus av frykt for at det skal rase sammen over hodet mitt, slik det skjedde med familien min. Bakken rister av og til, og jeg rammes av panikk og frykt. Hjertet hamrer, og jeg husker barna mine og det som skjedde med dem.

“Et år har gått siden familien min forlot oss. Livet mitt er fullstendig forandret, jeg lever i sjokk, elendighet og tragedie. Vi er hovedsakelig avhengige av humanitær hjelp for å dekke de grunnleggende behovene våre.

I 1999 ødela et kraftig jordskjelv livet i Tyrkia. Her står mennesker som mistet hjemmene sine i katastrofen utenfor et telt som Islamic Relief har stilt til rådighet.

Islamic Relief har respondert på jordskjelv og andre kriser i regionen siden 90-tallet.

På årsdagen for de siste dødelige skjelvene understreker vi på nytt vårt engasjement for overlevende som Ahmad, Emina og Ali.

Mennesker som er hardt rammet av denne katastrofen, men ikke knust. Vi kommer til å stå ved deres side når de begynner det enorme arbeidet med å gjenoppbygge sine ødelagte liv og lokalsamfunn.

“Nå står vi overfor mange utfordringer, men deres hjelp letter byrden vår betraktelig”, påpeker Emina, mens Ahmad sier at hans historie er “en historie om motstandskraft og håp.”

Les mer om Islamic Reliefs innsats i forbindelse med katastrofen, og hjelp oss med å støtte overlevende som Ahmad, Emina og Ali ved å donere til nødhjelpsfondet vårt for jordskjelvene i Tyrkia og Syria nå.

Islamic Relief Norge © 2024 | Alle rettigheter reservert| Veldedighets nummer: 919 852 658

RASK DONER KR