kan gi spesial ernæring til to underernærte personer i Jemen
kan støtte helseinstitusjoner med vann- og hygiene komponenter
kan utdanne helsepersonell i ernæring
Tast inn beløp

26.03.2024

Jemen har opplevd mer enn ni år med konflikt, noe som har ført til at landet nå sliter med en av verdens verste humanitære kriser.

Ifølge FN er anslagsvis 4,5 millioner mennesker – 14 prosent av befolkningen – på flukt. De fleste av disse familiene og enkeltpersonene har blitt tvunget til å flytte flere ganger i årenes løp i jakten på sikkerhet og stabilitet.

Jemens økonomi ligger i ruiner, med økende arbeidsledighet og skyhøye priser som gjør at mange familier ikke har råd til selv de mest grunnleggende varer.

Spøkelset av hungersnød henger over landet, og sult og underernæring frarøver barna deres fremtid og liv. Samtidig fungerer under halvparten av Jemens helseinstitusjoner, og mange sliter med å klare seg uten egnet utstyr og materiell.

17,6 millioner mennesker opplever matusikkerhet, og nesten halvparten av alle barn lider av moderat til alvorlig veksthemming. Nesten 80 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, og 2,7 millioner kvinner og 5 millioner barn under 5 år vil trenge behandling for akutt underernæring i år.

En livsviktig linje til Jemens sårbare barn

Til tross for den desperate situasjonen finnes det glimt av håp i historiene til Jemens motstandsdyktige befolkning.
Islamic Reliefs fadderprogram for foreldreløse barn har støttet sårbare barn og deres familier i Jemen siden 2006. Gjennom hele krisen har det vært – og fortsetter å være – en livline for familier som har det vanskelig.

Amal er en 23 år gammel farmasistudent som bor i Sanaa. Som 14-åring ble hun registrert i fadderprogrammet for foreldreløse barn etter at en nabo gjorde moren oppmerksom på det.

Amal var bare tre år gammel da faren døde etter 15 års kamp mot epilepsi. Han viet livet sitt til å jobbe i offentlig sektor i veimyndighetene og forsørget familien gjennom dette arbeidet.

Etter hans død slet familien med å få endene til å møtes og bodde på et lite rom som Amal delte med sine søsken og søskenbarn.

Stipendet fra Orphan Sponsorship Programme gjorde det ikke bare mulig for Amal å betale for notatbøker og annet skolemateriell, men motiverte henne også til å fortsette utdannelsen. Amals besluttsomhet og utholdenhet førte til at hun utmerket seg faglig og ble en av de flinkeste elevene på skolen.

Etter hvert som studiene fortsatte, virket universitetsutgiftene uoverkommelige og truet med å sette Amals drøm om å studere medisin i fare. Amal tok kontakt med Islamic Relief for å be om fortsatt støtte, og vi gikk med på å fortsette å sponse henne slik at hun kunne studere farmasi.

“Støtten fra Islamic Relief-Yemen og min mors oppofrelser har gitt meg viljen til å utmerke meg og bli en rollemodell”, sier Amal.

“Jeg er oppriktig takknemlig for at fadderen min har gjort det mulig for meg å fortsette utdannelsen min … det finnes ikke ord for min takknemlighet.”

Håp for fremtiden i en vanskelig tid

Nå som hun nærmer seg slutten av utdannelsen, har Amals ambisjoner vokst. Hun gleder seg til å ta en mastergrad og bli et forbilde for andre som henne.

“Fadderprogrammet er en redningsplanke for foreldreløse barn og hindrer dem i å bli hjemløse eller begynne med barnearbeid”, sier Amal. “At jeg nå kan forfølge drømmen om å studere medisin, er et bevis på hvor stor betydning programmet har når det gjelder å forandre liv.

“Å se andre fedre hjelpe barna sine med skolemateriell fikk meg til å lengte etter å få støtte fra en far.”

Amal erkjenner at uten stipendet hadde hun ikke kunnet fortsette studiene og kanskje blitt tvunget til å gifte seg mens hun fortsatt var barn. Støtten fra programmet er livsviktig, spesielt i et land i krise, der så mange barns fremtid står på spill.

“Islamic Reliefs fadderskap har gitt oss håp og en fremtid, selv i de vanskeligste tider.”

Mer enn to tiår med urokkelig støtte

Islamic Relief har støttet og styrket befolkningen i Jemen siden 1998, og vi styrket våre programmer etter at konflikten eskalerte i 2015.

Vi samarbeider med Verdens matvareprogram (WFP) om å distribuere mat og kontantkuponger over hele landet, noe som bidrar til å sikre at nesten 2 millioner mennesker har nok å spise.

Mangel på finansiering har imidlertid tvunget WFP til å stanse den generelle matutdelingen i Nord-Jemen, som var en viktig livline for 9,5 millioner mennesker. WFPs program for forebygging av underernæring har også blitt innstilt, noe som har ført til at mennesker ikke får tilgang til viktige tjenester.

Islamic Relief støtter helsesentre for å bekjempe underernæring, styrke behandlingen av barn og gravide, samt gi tilleggskost til barn under fem år, gravide og ammende kvinner.

Vi forbedrer vannforsyningssystemer, bygger latriner, leverer hygiene pakker og gjennomfører bevisstgjøringskampanjer for å forbedre lokalsamfunnenes liv.

Og gjennom vårt fadderskapsprogram for foreldreløse barn hjelper vi tusenvis av barn som Amal med å gå på skole og skape en lysere fremtid for seg selv og familiene sine.

Islamic Relief har forpliktet seg til å hjelpe befolkningen i Jemen med å komme seg gjennom krisen og gjenoppbygge livene sine. Hjelp oss å fortsette dette viktige arbeidet. Doner til vår nødhjelpsappell for Jemen nå.

Islamic Relief Norge © 2024 | Alle rettigheter reservert| Veldedighets nummer: 919 852 658

RASK DONER KR