Kan gi en familie i en nødssituasjon vann i en måned
Kan gi to familier i en nødssituasjon en husly
Kan gi akutte medisinske forsyninger til et sykehus i en nødssituasjon
Tast inn beløp

Overlevende trenger fortsatt hjelp til å reise seg fra ruinene etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria

For ett år siden ble Tyrkia og Syria rammet av et ødeleggende jordskjelv, som raskt ble etterfulgt av etterskjelv og et nytt dødelig.

Shahin Ashraf, leder for Islamic Reliefs global advocacy, reflekterer over de overlevendes motstandsdyktighet og vanskeligheter, og etterlyser støtte i form av vedvarende hjelp og gjenoppbygging.

Jordskjelvet 6. februar 2023 forverret utfordringene for lokalsamfunn i stor nød. De 11 provinsene i den sørlige delen av Tyrkia, som allerede var preget av stor fattigdom, ble episentra for ødeleggelser. I Syrias kriserammede nordvestlige region, der 90 % av befolkningen er avhengig av humanitær hjelp, førte jordskjelvet til ytterligere vanskeligheter.

Nyhetene om jordskjelvet i Tyrkia og Syria fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på meg og utløste minner om min egen urovekkende opplevelse. I den uhyggelige stillheten like før morgenbønnen kl. 04.31 den 17. januar 1994 ble stillheten brutt av en dyp rumling som lignet på et fjernt tog, ledsaget av voldsomme rystelser. Jeg hørte naboenes skrik og stemmer i det fjerne som ropte: “Jordskjelv!”.
Da jeg hørte om jordskjelvet i 2023, ble jeg umiddelbart sendt tilbake til Los Angeles, USA. Selv om jeg ikke fullt ut kan sette meg inn i opplevelsene til de berørte i Tyrkia og Syria, kjenner jeg meg igjen i følelsene som følger med slike dyptgripende hendelser. Minnene, fordrivelsen og gjenoppbyggingsprosessen er et ekko av min egen reise.
I denne felles følelsen av motstandsdyktighet og gjenoppbygging oppstår det en universell forståelse på tvers av geografiske grenser og kulturelle forskjeller. Vi reflekterer over alvorlige hendelser som former livene våre globalt. Frykt, usikkerhet og den motstandskraften som trengs for å navigere i etterkant av katastrofer, binder oss sammen som et globalt fellesskap. Empatien som vekkes av disse nyhetssendingene, minner meg om hvor nært forbundet vi er med hverandre.

Jeg kunne ikke unngå å føle et slektskap med dem som står overfor den krevende utfordringen om å gjenreise. Veien videre er utvilsomt utfordrende, preget av fysisk gjenoppbygging og emosjonell helbredelse. Min egen erfaring har imidlertid lært meg at den menneskelige ånd er bemerkelsesverdig motstandsdyktig.

De menneskelige omkostningene.

Den eksisterende sårbarheten i disse regionene forsterket virkningen av jordskjelvet og skapte en dyp humanitær krise.

Allerede før jordskjelvene var det for eksempel et økende press på vannkildene i Tyrkia og Syria på grunn av klimaendringer, befolkningsvekst og sosiopolitiske hensyn. Skadene på infrastrukturen etter jordskjelvene har gjort vannmangel til et enda mer presserende problem.

Jordskjelvene og etterskjelvene krevde over 50 000 menneskeliv og etterlot mer enn 100 000 skadde. Tallene forteller om en tragedie. I følge en alvorlig skadevurdering utført av departementet for miljø, urbanisering og klimaendringer ble over 50 000 hjem ødelagt, noe som førte til at en stor del av befolkningen ble fordrevet og hjemløse.

Forestill deg dette: Mer enn 3 millioner mennesker ble drevet på flukt bare i Tyrkia, og 2,6 millioner mennesker søkte tilflukt i midlertidige bosetninger som manglet det aller nødvendigste: rent vann, sanitæranlegg og helsetjenester. Dette var ikke bare statistikk; det var historier om ødelagte liv, familier som ble revet bort fra hjemmene sine og måtte forholde seg til den harde virkeligheten med utilstrekkelige levekår.

Da vi dro til det nordvestlige Syria, ble tallene enda mer hjerteskjærende. I en region der mer enn 2 millioner allerede var på flukt, ble nesten 109 000 mennesker ytterligere rykket opp med roten av jordskjelvets ødeleggende kraft.
Skadene på infrastrukturen i Syria ble forsterket av arrene etter tidligere kriser. Bygninger som ble ødelagt av jordskjelvet, var allerede svekket og sprukket av intensiteten i tidligere bombardementer. Det var en tragisk overlapping av to katastrofer, som etterlot traumatiserte lokalsamfunn som ikke bare slet med konsekvensene av naturens raseri, men også med sårene etter menneskelig vold.

Jeg ble utrolig berørt av historien til Ahmad, en syrisk flyktning som bodde i en fredelig landsby før han flyktet til Tyrkia på jakt etter trygghet.

“For hver dag som gikk, gikk landsbyen vår fra å være en fredelig oase til å bli en mosaikk av kaos og fortvilelse. Arbeidet opphørte, og det ble mangel på mat, noe som tvang oss til å leve som nomader og flytte fra en landsby til en annen på jakt etter trygghet”, forteller Ahmad til Islamic Relief.

Etter hvert som situasjonen forverret seg, tok familien hans “den hjerteskjærende beslutningen om å forlate alt” og la ut på en farlig reise til nabolandet Türkiye. Han beskrev språkbarrieren som den største prøvelsen, “en usynlig mur som sto mellom dem og deres nye hjem”. Likevel følte de seg tryggere der enn hjemme i Syria – helt til 6. februar 2023.

“Jordskjelvet kom uten forvarsel og rystet selve grunnmuren i hjemmet vårt. Vi skyndte oss ut og så forferdet på at jorden ristet. Huset vårt, vårt trygg sted, raste sammen foran øynene våre, men heldigvis ble vi skånet.”

Pågående kamper

Selv om den umiddelbare faren er over, sliter begge landene fortsatt med ettervirkninger av jordskjelvet.
Det geopolitiske landskapet i regionen, kombinert med tilbaketrekking av bistand, truer med ytterligere humanitære kriser.

Når det gjelder Syria, er oppfordringen til dialog en appell om samarbeid for å løse de komplekse utfordringene landet står overfor. Islamic Relief fortsetter å legge vekt på løpende dialog mellom sanksjonsmyndighetene og hjelpeorganisasjonene for å sikre at hjelpearbeidet ikke hindres.

Med tanke på de sammenhengende utfordringene som de berørte lokalsamfunnene i Syria opplever, understreker denne oppfordringen til handling nødvendigheten av en kollektiv innsats som går utover umiddelbar nødhjelp. Når vi arbeider for bærekraftige løsninger i forbindelse med gjenoppbygging etter jordskjelvet og konfliktløsning, er det viktig å ta tak i utfordringene knyttet til sanksjoner og infrastruktur. Islamic Reliefs oppfordring om å gå fra sanksjoner til dialog og samarbeid understreker behovet for en nyansert tilnærming.

Donere og støtte

I krisetider kommer lokalsamfunn sammen og løfter seg over ruinene for å støtte hverandre. Det er mitt håp at de berørte regionene finner styrke i samhold, og at de kan trekke veksler på den kollektive medfølelsen. De voldsomme jordskjelvene kan ha rystet grunnmuren, men de rammedes ånd vil utvilsomt lede dem gjennom gjenoppbyggingsprosessen og skape en fortelling om gjenoppbygging, styrke og solidaritet.

Etter hvert som dagene ble til måneder og månedene til et år, nekter virkningen av jordskjelvene i Tyrkia og Syria å avta. Sporene i landskapet er ikke bare fysiske, men også festet i det kollektive minnet i lokalsamfunnene som fortsatt kjemper mot konsekvensene.

I møte med en slik vedvarende motgang er det en hard realitet at verdens oppmerksomhet i stor grad har blitt avledet av andre kriser. Men selv om overskriftene blekner, fortsetter Islamic Relief å jobbe målrettet for å dekke behovene til lokalsamfunn som fortsatt er preget av naturens vrede og de langvarige ettervirkningene av krisen.

Dette engasjementet strekker seg lenger enn til de umiddelbare ettervirkningene og den humanitære responsen. Det er et løfte om å forbli engasjert og fortsette å tilby hjelp til familier som fortsatt kjemper for å overleve. For dem som er igjen, er Islamic Relief fortsatt et viktig bindeledd til vedvarende hjelp og gjenoppbygging.

Når vi nå tenker tilbake på året som har gått siden jordskjelvet i Tyrkia-Syria, bør vi ikke bare minnes den første støtten, men også anerkjenne de vedvarende behovene. Oppfordringen om å gi til Islamic Relief er ikke en flyktig oppfordring; det er en vedvarende appell for å sikre at hjelpen og håpet vedvarer i livene til dem som fortsatt bærer den tunge byrden med å gjenoppbygge ikke bare hjem, men hele liv. I møte med slike vedvarende utfordringer kan din fortsatte støtte utgjøre en varig forskjell.

Med din støtte kan Islamic Relief fortsette å hjelpe dem med å gjenoppbygge sine liv og lokalsamfunn. Doner til vårt nødhjelpsfond for jordskjelvet i Tyrkia og Syria nå.

Islamic Relief Norge © 2024 | Alle rettigheter reservert| Veldedighets nummer: 919 852 658

RASK DONER KR