Millioner av våre muslimske brødre og søstre rundt om i verden har foretatt Hajj hvert år siden 629 e.Kr. etter migrasjonen av profeten Muhammed (fvmh) fra Medina til Mekka. For alle som forbereder seg på å dra, er det en utrolig spennende tid, men selvfølgelig en dypt åndelig og viktig periode i livene våre. Denne praktiske Hajj-guiden vil hjelpe deg å forstå de forskjellige aspektene ved den hellige pilegrimsreisen.

Trinn-for-trinn Hajj-guide

SubhanAllah, hvert eneste år reiser 2 millioner mennesker fra hele verden til Mekka og det gjør hajj til en av verdens største ansamlinger. Så hvis du er en av disse neste pilegrimene som drar til Saudi-Arabia for å oppfylle denne hellige søylen, les videre! Vi har satt sammen denne praktiske Hajj-guiden for å hjelpe deg gjennom denne velsignede reisen!

 

Hva er trinnene i Hajj?

-Forberedelse og intensjon.
-Gå inn i staten Ihram.
-Tawaf x7
-Safa og Marwa
-Klipp/barber hår (Umrah-slutt)
-Hvile og be
-Gå inn i staten Ihram
-Ankomst Mina
-Arafahs dag
-Muzdalifah (under nattehimmelen)
-Rami (steining av djevelen)
-Qurbani
-Barberhode
-Tawaf al-Ifadha
-Rami (steining av djevelen)
-Tilbring natten på Mina
-Rami (steining av djevelen)
-Farvel Tawaf al-Wida

 

Når kan jeg utføre Hajj?

I islam, har vi en månekalender (i motsetning til den gregorianske kalenderen), hvor de spesifikke datoene for Hajj varierer hvert år. Innenfor den islamske kalenderen utføres Hajj mellom 8. til 12. Dhul Hijjah – den siste måneden i det islamske året.

Hvordan utfører jeg Hajj?

Det er tre former for Hajj: Tamattu, Ifraad og Qiran. For formålet med denne Hajj-guiden vil vi bruke Tamattu-formen av Hajj, som er hva profeten Muhammed (fvmh) oppfordret sine tilhengere til å utføre.

Før du ankommer Mekka for å starte Hajj, er det viktig å gjøre intensjonen din (niyah) i hjertet ditt. Hensikten må være å utføre Hajj for Allahs skyld alene, med et ønske om det hinsidige. Det bør ikke gjøres med den hensikt å bli sett blant andre eller for verdslig vinning.

Deretter går du inn i tilstanden ihram (rituell renhet). For menn betyr dette å ha på seg den angitte hvite kluten med ett stykke viklet rundt skulderen og ett rundt midjen. Kvinner kan bruke alle klær etter eget valg, men bør sørge for at de overholder reglene for hijab. Ansiktsbedekking er imidlertid ikke tillatt. Heldekkende sko er heller ikke tillatt. Fottøy skal være i form av sandaler for både menn og kvinner.

Ihram er den åndelige tilstanden du går inn i når du har gjort intensjonen om å dra til Hajj. Når over tre millioner pilegrimer reiser til Mekka, bør det ikke være noe ytre skille mellom pilegrimer. Alle står like i Allahs (SWT) øyne, enten du er rik eller fattig og uavhengig av etnisitet. Derfor er reglene rundt klærne til Ihram ekstremt enkle, men likevel strenge og må overholdes.

Gjennom disse hellige dagene bør vi også være spesielt oppmerksomme på vår oppførsel og våre ord. Vi bør unngå å røyke, delta i seksuelle forhold, banne, barbere håret og klippe neglene. Vi må heller ikke bruke parfyme eller duftsåper.

Når du ankommer den hellige Masjid al-Haram, i Mekka, er du klar til å starte den største åndelige reisen i livet ditt!

Tips: Ta med et ekstra sett med ihram klær hvis du kan. Når det gjelder sandaler, anbefaler vi å investere i et par anstendige trekkingsandaler. De pleier å være de mest komfortable og praktiske, gitt at du vil gå lange avstander på asfalt så vel som på grus. Prøv å venne deg til sandalene dine før du reiser til Saudi, slik at du ikke får ubehag når du først er der.

Umrah

Ved ankomst til Mekka vil du først utføre din umrah, noe som betyr at du skal gjøre tawaf og sa’i.

Tawaf

Tawaf er en av pilegrimsreisens viktigste ritualer og refererer til å gå i sirkler rundt Ka’bah i en bevegelse mot klokken. En tawaf består av syv komplette kretser, der hver starter og slutter ved den svarte steinen.

I tillegg til tawafen din, kan du også tilby frivillige bønner for å takke Allah (SWT) for å markere starten på denne utrolig spesielle åndelige reisen.

Safa og Marwa

Etter at du har utført tawaf, vil du utføre det som er kjent som sa’i – gå og løpe mellom de to åsene Safa og Marwa. Du vil begynne sa’i på Safa og gå mot Marwa til du ser den grønne markøren, da vil du løpe til neste grønne markør, og fortsette å gå til du kommer til Marwa. Dette fullfører en runde. Du kommer deretter tilbake til Safa for å fullføre andre runde. Din sa’i er fullført når du har utført totalt syv runder mellom Safa og Marwa.

Dette er et viktig ritual til minne om profeten Ibrahims kone Hajar og hennes kamp i ørkenen på jakt etter vann til sønnen profeten Ismail (fvmh). Sa’i symboliserer den pågående kampen som vi møter gjennom livet, slik Hajar opplevde.

Når sa’i er fullført, vil menn få håret klippet eller barbert mens en kvinne klipper håret til lengden på fingertuppen. Dette markerer fullføringen av din umrah, slik at du kan forlate ihram, til den 8. Dhul Hijjah.

Tips: Vær veldig tålmodig her. Du vil bli sliten av tawaf, og du vil kanskje legge merke til andre pilegrimer som har det travelt med å fullføre sa’i. Ta deg gjerne god tid. Ta regelmessige pauser, og drikk zam zam-vann – tilgjengelig mellom Safa og Marwa.

 

Dag 1: 8. Dhul Hijjah

Den 8. dagen av Dhul Hijjah markerer begynnelsen på dagene med Hajj og neste stadium av din åndelige reise. Du vil rense deg selv og gå inn i tilstanden til ihram igjen.

Det er veldig viktig å merke seg at du er i en tilstand av ihram og at du ikke har lov til å røyke, banne, barbere deg, klippe neglene eller delta i noen form for seksuelle forhold. Slåssing og krangling er også forbudt, og deltakere er forbudt å jakte, drepe eller urettmessig bryte noe. Du må også unngå duftende produkter som parfymer, fuktighetskremer, sminke eller såper. Du kan imidlertid erstatte dem med uparfymerte toalettsaker som er tillatt å bruke.

Når du er ferdig, begynner du å resitere Talbiyah:

لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لاَ شَرِيْكَ لَك لبيك، ان الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ لاَشَرِيْكَ لَكَ

Labbayka Allāhumma labbayk. Labbayk lā shareeka laka labbayk. Inna al-ḥamda, wa n-‘imata, Laka wal mulk. Lā shareeka lak.

“Her er jeg, O Allah, her er jeg, her er jeg. Du har ingen partner, her er jeg. Sannelig, all lovprisning og velsignelse er Din, og all suverenitet. Du har ingen partner.”

Deretter fortsetter du med Hajj-gruppen din til teltbyen Mina, som ligger omtrent åtte kilometer unna Mekka.

Mina, også kjent som "teltenes by"

Tips: vi vil på det sterkeste anbefale deg å ha med seg noen nødvendigheter som uparfymert solkrem, fuktighetskrem, vaselin og såpe. Vaselin er spesielt verdifull for menn for å beskytte deg mot smertefulle utslett som utvikler seg som et resultat av konstant gange. Alle disse er lett tilgjengelige i Saudi-Arabia.

 

Mina

Når du ankommer Mina vil du slå deg ned i teltet ditt. Her vil du be dhuhr, asr, maghrib, isha og fajr, og forkorte dine fire enhetsbønner til to enheter hver, uten å kombinere dem, som det står i Koranen.

Tilbring natten og be til Allah (SWT), les Koranen og forbered deg på dag to. Det er en viktig tid for åndelig refleksjon og hengivenhet, så prøv å få mest mulig ut av denne spesielle kvelden.

Tips: Vær tålmodig her, siden plassen inne i teltene kan være veldig trang, og du kan befinne deg veldig nær andre pilegrimer. Været er sannsynligvis veldig varmt, så husk å holde deg hydrert. Saudiarabiske myndigheter har installert kaldtvannsstasjoner i umiddelbar nærhet til alle teltene, så gjør deg kjent med omgivelsene dine. Du kan også legge merke til at ansatte i Hajj-myndighetene regelmessig lager opp kald drikke i kjølebokser ved siden av teltet ditt. De er der for deg å konsumere, så nyt dem for å slukke tørsten, men ikke glem den åndelige hensikten med å være der.

Dag 2: 9. Dhul Hijjah

Nå som du har utført umrah, for resten av denne velsignede måneden, vil du bli i Mekka for å fullføre din åndelige reise av Hajj omgitt av dine muslimske brødre og søstre, SubhanAllah!

Utføre Hajj:
Å oppfylle din hellige forpliktelse med Hajj vil være den mest åndelige perioden i livet ditt insha’Allah, fylt med velsignelser og tilgivelse fra Allah (SWT)!

Arafah

Samling på Arafah-fjellet

Etter å ha bedt fajr salat i Mina, drar du til Arafah, resiterer istaghfar og ber om tilgivelse, og markerer Arafahs dag når vi ber Allah (SWT) om tilgivelse for våre synder. Når de når Arafah-fjellet, observerer pilegrimer dhuhr- og asr-bønner kombinert og forkortet (to rakat i stedet for fire).

På denne dagen vil det bli holdt en preken fra Masjid al-Nimra på Arafah-fjellet. Husk å lytte til khutbah hvis mulig. Din gruppe kan også legge til rette for en oversettelse av denne prekenen.

Arafahs dag er en av de viktigste dagene for muslimer, ettersom Allah (SWT), i Surah al-Maidah i den hellige Koranen, refererer til Arafahs dag som dagen da han perfeksjonerte sin religion, og godkjente islam som en livsstil!

Profeten (fvmh) sa også:

“Det er ingen dag da Allah frigjør mennesker fra ilden mer enn på dagen for ‘Arafah. Han kommer nær disse (mennesker som står på ‘Arafah), og så åpenbarer han for englene sine og sier: ‘Hva søker disse menneskene.» (muslimsk)

Så sørg for å stå på Arafah og lage masse du’a, fokusere energien din på Allah (SWT), be Ham om tilgivelse og velsignelser for deg og din familie. Ikke glem å inkludere dine venner, slektninger, naboer så vel som den bredere Ummah i din du’a på denne spesielle dagen.

Tips: Ikke bli fristet til å tømme energien din og gå opp Arafah-fjellet, også kjent som Jabal al-Rahmah, på denne dagen. Jabal al-Rahmah er bakken der profeten Muhammad (fvmh) holdt sin tale. Det er ingen autentisk kilde som antyder noen fordel ved å vandre selve bakken eller å gjennomføre denne klatringen som et religiøst ritual. Det jevne området rundt bakken kalles Arafah-slettene, og det er her du bør bruke tiden din i bønn.

 

Muzdalifah

Etter solnedgang drar du fra Arafah og til Muzdalifah – en åpen slette mellom Mina og Arafat. Når du når Muzdalifah vil du utføre maghrib og isha salah, den ene etter den andre, og forkorte isha salah til to rakat.

Som Abdullah ibn Umar (RA) forteller:

“Profeten (fvmh) tilbød maghrib og isha-bønnene sammen i Muzdalifa med en separat iqama for hver av dem og ga ingen valgfri bønn mellom dem eller etter hver av dem.” (Bukhari)

Etterpå kan du tilbringe natten i bønn eller hvile. Profeten (fvmhj) sovnet til kort tid før fajr, og valgte å ikke delta i natt tilbedelser som han vanligvis gjorde. Så ikke bli fristet til å utmatte deg selv, men hvil i stedet – du har en lang dag foran deg!

Mens du er i Muzdalifah, kan du også samle småstein for å utføre rami [steining av djevelen] i løpet av de neste tre dagene. Størrelsen på småsteinene skal være lik størrelsen på daddelsteiner/frø. Du trenger totalt 49 småstein. Fordelingen er som følger:

7 for den 10. Dhul Hijjah
21 for den 11. Dhul Hijjah
21 for den 12. Dhul Hijjah

 

Det anbefales imidlertid at du plukker opp ytterligere 21 småstein som et sikkerhetstiltak for å bringe det totale opp til 70. Når du går videre til fasene med å kaste småsteinene mot Jamarat, kan du bomme målet eller noen småstein kan falle fra din hånd. Derfor er det bedre å samle mer. Småstein kan også samles hvor som helst i Mina.

Tips: På Muzdalifah vil du bo under nattehimmelen. Det er ingen telt eller andre overnattingsmuligheter her. Selv om det er mange lys, er det fortsatt ganske mørkt. Prøv å holde deg i nærheten av gruppen din, siden det er veldig lett å gå seg vill blant tusenvis av pilegrimer. Hvis du er kvinne, sørg for at du blir sammen med mannen din/mahramen din og ikke vandrer på egenhånd. Toaletter og wudhu-fasiliteter er tilgjengelige i Muzdalifah, men de vil være overfylte, så tålmodighet må utvises her. Vi vil sterkt anbefale deg å bruke toalettene og friske deg opp før du forlater Arafah.

 

Dag 3: 10. Dhul Hijjah (start av Eid al-Adha)

Etter å ha utført fajr salah vil du forlate Muzdalifah for å gå mot Mina. Husk å kontinuerlig resitere Talbiyah.

Den 10. i Dhul Hijjah kalles Yawm al-Nahr, eller offerdagen. For pilegrimer i Hajj er dette dagen for å kaste småstein på en av Jamarat, i tillegg til å ofre et dyr. For resten av muslimene rundt om i verden er dette Eid-dagen.

 

Rami (steining av djevelen)

Prøv å bære fire små poser per person for småsteinene dine. Bruk de fire posene til å gruppere småstein i henhold til inndelingen ovenfor.

Pilegrimer på vei for å fremføre "Rami"

Steining av Jamarat – noen ganger referert til som “steiningen av djevelen” – er et ritual utført av Hajj-pilegrimer der småstein kastes mot tre steinstrukturer i Mina. Handlingen med å kaste stein på Jamarat er kjent som “Rami“. Ritualet til Rami er symbolsk for handlingene til Ibrahim (fvmh) da han ble møtt med rettssaken om å måtte ofre sin sønn, Ismail (fvmh) etter Allahs (SWT) befaling.

På vei for å utføre budet prøvde Shaytan gjentatte ganger å ombestemme Ibrahim. Da Ibrahim nådde Jamarat al-Aqaba, ble han instruert av Angel Jibreel om å kaste syv steiner på Shaytan. Han forpliktet og Shaytan flyktet umiddelbart. De tre Jamarat indikerer de tre stedene hvor Shaytan prøvde å fraråde Ibrahim fra å adlyde Allahs befaling.

Når du kommer til Jamarat, skal du til Jamarat al-Aqaba, som er den store søylen, og her skal du kaste de første syv småsteinene. Mens du kaster småsteinene vil du si Takbir اللهُ أَكْبَرُ (Allāhu ‘Akbar): “Allah er den største” ved hvert kast.

Tips: Ikke skynd deg å utføre Rami. Tidsrammen for å fullføre din Rami er fra fajr den 10. til fajr den 11., så ikke bekymre deg hvis du ikke er i stand til å gjøre det tidlig på dagen. Hajj-myndigheten vil mest sannsynlig tildele en bestemt tid for gruppen din til å gå og utføre Rami. De gjør dette for å minimere overbefolkning og risikoen for pilegrimer.

I tillegg, prøv å ikke bli sint og kaste sandaler eller andre verdifulle eiendeler mot søylene. Det er ingen Shaytan bak søylen, så du vil bare miste verdisakene dine, og det er ingen fordel å gjøre det!

Etter det vil du fortsette å barbere eller trimme håret hvis du er en mann. Profeten Muhammed (fvmh) barberte håret og dette er å foretrekke. En kvinne klipper håret med lengden på en fingertupp.

Nå har du lov til å forlate staten ihram og ha på deg komfortable klær. Du har også lov til alt som var ulovlig under din tilstand av ihram, bortsett fra å engasjere deg i seksuell intimitet.

Tips: Bruk engangsblad til å barbere hverandres hode i gruppen din. Hvis det ikke er mulig, vil du legge merke til en rekke barberere i Mina som er klare til å barbere hodet for en pris. Sørg for at barbererne bruker nye kniver for å unngå infeksjon.

 

Tawaf al-ifadha

Du vil nå dra til Mekka for å utføre tawaf al-ifadha og sa’i som en del av dine Hajj-ritualer.

Tawaf al-ifada og Sa’i er obligatoriske. Du må utføre dem etter Rami, ofring og barbering av hodet. Denne Tawaf ogSa’i kan gjøres mellom 10. og 12. Dhul Hijjah.

Med fullføringen av denne Tawaf og Sa’i, har du da lov til å slappe av og gjøre alt som var lovlig før ihram, inkludert å engasjere deg i ekteskapelige forhold. Du vil imidlertid gå tilbake til teltene dine i Mina og fortsette med de gjenværende ritualene av Hajj.

Tips: Tawaf-området vil være ekstremt overfylt i løpet av denne tiden. Prøv å bruke de øvre nivåene av Haram eller taket. Du vil kanskje gjøre dette rundt midnatt når det pleier å være roligere.

Vennligst merk: Ovennevnte bør ideelt sett gjøres i ovennevnte rekkefølge hvis mulig, men det er ingen straff hvis en går foran en annen.

Eid al-Adha

Festen Eid al-Adha, eller offerfesten, feires av muslimer som ikke er på pilegrimsreise ved å slakte dyr for å markere profeten Ibrahims vilje til å ofre sin sønn Ismail (fvmh) på befaling fra Allah (SWT).

 

Dag 4 og 5: 11. og 12. Dhul Hijjah

Disse dagene er kjent som “Ayyam al-tashreeq“, eller dagene med tørking av kjøtt. I løpet av Profetens (fvmh) tid ville pilegrimer bevare Qurbani-kjøttet ved å krydre og tørke dem under solen for å forhindre at kjøttet råtne. Profeten Muhammed (fvmh) sa:

“Tashreeqs dager er dagene for å spise og drikke.” (muslimsk)

Du må bli i Mina og fullføre ytterligere to Rami-ritualer på 11. og 12. Dhul Hijjah. På ettermiddagen den 11. Dhul Hijjah vil du ha de 21 småsteinene dine klare og fortsette å steine de tre Jamarat.

Du vil begynne med Jamarah al-Ula (den lille søylen), deretter Jamarah al-Wusta (den midterste søylen) og til slutt, Jamarah al-Aqaba (den store søylen). Hver og en skal steines med syv påfølgende småstein akkompagnert av takbeer. Du vil stoppe etter den første og midterste Jamrat for å lage du’a vendt mot qibla. Husk å ta med deg ekstra småstein i tilfelle du mister noen! Når dette er fullført, vil du returnere til leiren din i Mina og tilbringe resten av dagen i tilbedelse, og få mest mulig ut av den gjenværende tiden du har.

Du vil deretter gjenta det samme for neste dag og steine de tre Jamratene.

På dette tidspunktet skulle alle dine Hajj-ritualer ha blitt utført, og du burde være klar til å reise til Mekka. Avhengig av Hajj-gruppen din, kan du ha noen hviledager i Mekka, eller du kan reise. I alle fall, før du drar fra Makkah må du utføre avskjeds Tawaffen.

Tawaf al-wida (farvel tawaf)

Avskjedstawaf er den siste ritualen som utføres før avreise fra Mekka. Det er wajib (obligatorisk) og må utføres før du forlater grensene til Haram. Å utelate denne tawaffen, uten en gyldig grunn, anses ikke som lovlig i islam. Ibn Abbas (RA) fortalte:

«Folket ble beordret til å utføre tawaf al-wida som det siste før de dro (Makkah), bortsett fra de menstruerende kvinnene som ble unnskyldt. ” (Bukhari)

For denne Tawaffen vil du fullføre de syv rundene med tawaf, utføre to rakat salah og drikke zam zam-vann. Det er ingenSa’i eller barbering av hodet etter denne Tawaffen.

Hajj Mabrook! Du har nå fullført Hajj!

For de av oss som ikke kan reise og utføre Hajj, ikke mist håpet! De første ti dagene av Dhul Hijjah blir ofte referert til som de beste ti dagene i året, og en ny sjanse til å tjene Allahs (SWT) nåde og tilgivelse etter Ramadan.

For de av oss som ikke har vært i stand til å dra til Hajj i år, bør vi bruke denne velsignede tiden til å fullføre enda mer rettferdige gjerninger enn vanlig. Disse kan inkludere alt som å gi veldedighet, ære ens foreldre, opprettholde slektskapsbåndene og påby det som er godt og forby det som er ondt. Det er også viktig å forbedre våre obligatoriske tilbedelseshandlinger ved å være oppmerksomme på våre bønner og sikre at vi betaler Zakat i tide. For de av oss som ennå ikke har fullført pilegrimsreisen til Hajj, er dette også et ideelt tidspunkt for å gjøre du’a som Allah (SWT) gir oss muligheten til å gjøre det snart.

Vår profet (SAW) sa:

“Det er ingen dager som er større for Allah eller hvor gode gjerninger er mer elsket for Ham, enn disse ti dagene, så resiter mye tahleel, takbeer og tahmeed i løpet av dem.” (Ahmad)

 

Gi din Zakat og Sadaqah under de velsignede dagene til Dhul Hijjah og høst belønningene av denne velsignede måneden. Ikke glem å gi Qurbani i tide til Eid!

Islamic Relief Norge © 2024 | Alle rettigheter reservert| Veldedighets nummer: 919 852 658

RASK DONER KR