11.09.2023

Skrevet av Hana, Islamic Relief Spania.

Jeg landet i går sammen med noen kolleger fra Islamic Relief i Marrakesch på kvelden. Så snart vi forlot flyplassen, ble vi bedt om å gå ut av bilen fordi vi merket et etterskjelv. Folk fikk panikk, og alle gikk ut av flyplassen for å finne et trygt sted, men det var bare et skummelt øyeblikk.

Vi dro deretter til sentrum for å begynne å vurdere situasjonen, samtidig som vi fikk selskap av andre kolleger. Vi fant mennesker ute i gatene som sov med tepper. Da vi spurte dem, svarte de at de oppholdt seg ute fordi de var redde for å gå tilbake til hjemmene sine, som var delvis ødelagt.

Vi våknet tidlig om morgenen og dro til Chichaoua, en provins som ligger 80 km fra Marakech. Først møtte vi noen kolleger fra den marokkanske røde halvmånen i området, og sammen dro vi til noen av landsbyene som var hardest rammet av jordskjelvet i regionen Adassil i Chichaoua-provinsen. 

En av landsbyene, Tikekht, har vært isolert frem til i dag, da redningsmannskapene har klart å nå frem. Dessverre fant vi et område der bare 6 av de 80 menneskene som bodde i landsbyen, overlevde. Dette er sjokkerende tall, og det viser bare omfanget av skadene. Hvert eneste hus var fullstendig ødelagt. Vi møtte noen av de lokale som fortalte om tapene og hvordan de til og med hadde mistet familiene sine. En av dem mistet 18 slektninger. En annen dame fortalte oss at hun ikke har noen nå, at hun har mistet hele familien sin, og at hun ble pisket. 

En annen landsby vi besøkte i dette området, er Tagadirt, hvor det bor 70 familier. 18 mennesker døde, og en av dem var en gravid kvinne som skulle føde om to dager. Vi snakket med en mann hvis svigerfamilie døde. Han fant dem under ruinene.

Det vi kan si om behovene i denne første vurderingen, er at folk trenger mat, telt og hygiene. Vi må også holde øye med kvinners behov når det gjelder hygiene. Det er et stort behov for psykologisk støtte. Folk kom til oss og begynte å beskrive hvordan de følte seg mens de gråt. De trengte bare å snakke ut om smerten sin og noen som kunne høre dem. Hele denne situasjonen har vært veldig vanskelig og smertefull for dem. 

Vi har også hatt noen samtaler med guvernøren i Adassil-området. Han fremhevet det faktum at 5 000 bygninger er fullstendig ødelagt i området, og hvilke behov som finnes.

Vi er i gang med å utvikle en respons i henhold til behovsvurderingen og samarbeider med lokale partnere. 

 

Islamic Relief Norge © 2024 | Alle rettigheter reservert| Veldedighets nummer: 919 852 658

RASK DONER KR