10.10.2023

Midt i en opptrapping uten sidestykke i regionen kunngjorde Israel mandag at de kutter vann- og strømtilførselen til Gaza som en del av en “total blokade” av enklaven. Her beskriver en medarbeider* fra Islamic Relief i Gaza hvordan han opplever situasjonen i byen og hva den intensiverte blokaden vil bety for sivilbefolkningen.

Situasjonen er ekstremt skremmende. Mens jeg skriver disse ordene, rister huset mitt frem og tilbake på grunn av den intense bombingen. I dag ble moskeen i nærheten av huset vårt truffet og fullstendig ødelagt. Barna mine lekte i stuen, og da de hørte den kraftige eksplosjonen, begynte de å gråte og skrike av frykt for bombene.

Som en voksen person som har opplevd flere titalls opptrappinger, er jeg livredd. Denne gangen føler jeg at vi kanskje ikke overlever.
Vi har forberedt en bag med alle eiendelene våre i tilfelle vi må evakuere. Vi prøver å få med oss noen av minnene våre, noen eiendeler med affeksjonsverdi… bryllupsvideoen vår, universitetssertifikater, legitimasjon og barnas fødselsattester. Vi prøver å forberede oss på å legge alt bak oss.

Situasjonen har tilspisset seg i løpet av de siste par timene etter hvert som Gaza sentrum har blitt rammet. Stedene der vi tilbrakte gode stunder, universitetene våre, arbeidsplassene våre, favoritt restaurantene våre. Luftangrepene ødelegger alt.

Jeg kan ikke forestille meg Gaza etter at dette er over. Jeg kan ikke forestille meg ødeleggelsene vi vil se hvis vi overlever.

Å holde seg trygg når det ikke finnes noe trygt sted

Den totale blokaden vil påvirke alt i Gaza. Det meste av handel og bevegelse går gjennom den israelske siden, så vi vil ikke lenger ha tilgang til de viktigste kildene til mat, bensin, medisinsk utstyr og mye annet.

Folk som må reise for å få legehjelp, vil ikke kunne gjøre det, og det kan være livstruende, særlig for personer med kroniske sykdommer som kreft og hjerteproblemer. Jeg vet om venner som har reist til Vestbredden og nå ikke kan reise tilbake til Gaza, og mange utenlandske ansatte som jobber i internasjonale organisasjoner her, kan ikke reise ut.

For humanitære arbeidere som oss er den største utfordringen å holde seg trygg når det ikke finnes noe trygt sted. Det er veldig farlig å bevege seg fra sted til sted – ambulanser og politibiler er de eneste kjøretøyene i gatene når jeg ser ut av vinduet. Noen ganger er jeg redd for å se ut i det hele tatt.

Humanitære hjelpearbeidere som prøver å reise til andre deler av Gaza for å hjelpe mennesker i nød, vet at det kan bli en enveisreise. De kan bare håpe at de kan komme tilbake til familiene sine.
Selv det å nå frem til de rammede områdene er ekstremt utfordrende. Hovedgatene er blokkert på grunn av steinsprut fra bombingen. Medisinsk utstyr og andre nødvendighetsartikler er ikke tilgjengelig på markedet, og myndighetene har store utfordringer med å evaluere skadene og samle inn data som trengs for å planlegge hjelpearbeidet. Hvert trinn i prosessen er utfordrende og fullt av farer.

Tilflukt i skoler

Mange mennesker er blitt hjemløse etter bombingen. Hundrevis av mennesker søker tilflukt på skoler som FN har satt opp, og som nå er blitt brukt som tilfluktsrom. Folk reiser til skolene selv fra utenfor Gaza by, spesielt fra grenseområdene.

Jeg bor i nærheten av en av disse skolene, og jeg kan se klasserommene fylles med madrasser og eiendeler.

Disse skolene er ikke utstyrt for å fungere som tilfluktsrom – de har begrenset plass, og det økende antallet mennesker som kommer, kan føre til spredning av sykdom og smitte.

Jeg ser folk som går korte turer i området rundt skolene for å kjøpe dagligvarer eller drikkevann. De kommer til de små butikkene i nabolaget, men de fleste har ikke kontanter til å betale for varene de trenger, ettersom de allerede er avhengige av dagslønn.

Etter hvert som flere og flere bolighus blir rammet, må stadig flere søke tilflukt. Selv vurderer jeg å forlate huset mitt for å dra til foreldrene mine, selv om jeg er overbevist om at ingen steder er trygge.

Jeg vil bare se moren min og være sammen med henne.

en hjelpearbeider fra Islamic Relief i Gaza.

 

Redaktørens merknad: Denne bloggen ble lagt ut i en situasjon som endret seg raskt, og som siden har forverret seg ytterligere. Informasjonen var korrekt på kvelden 09.10.2023

 

Situasjonen i Gaza

Gaza har vært utsatt for en brutal israelsk blokade siden 2007 og beskrives gjerne som verdens største utendørsfengsel. Blokaden fratar 2,2 millioner mennesker deres grunnleggende rettigheter og avskjærer dem fra resten av det okkuperte palestinske området, og resten av verden. Blokaden har ødelagt Gazas økonomi, økt fattigdommen og arbeidsledigheten og lammet viktige tjenester som helsetjenester, utdanning og vannforsyning.

Hjelp Islamic Relief med å støtte mennesker i desperat nød i Gaza. Doner til vår nødhjelpsappell for Palestina nå.

Islamic Relief Norge © 2024 | Alle rettigheter reservert| Veldedighets nummer: 919 852 658

RASK DONER KR